Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Đuveč»Čorbadžijski đuveč

Čorbadžijski đuveč

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Čorbadžijski đuveč
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
31/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
225 min.
Porcije
9
"Raznovsnost sastojaka čini ovaj đuveč toliko ukusnim"

Potrebni sastojci

  • svinjski vrat - 500 g, meso
  • teleće meso - 300 g
  • kobasica - 250 g, po želji
  • krompir - 7 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 struk sa listovima
  • peršun - 4 struka
  • luk - 1 glavica, crni
  • paradajz pire - 250 g iz konzerve ili mleveni sveži paradajz
  • mladi luk - 2 struka, svež
  • mladi beli luk - 2 struka
  • pečurke - 150 g (šampinjoni, vrganji ili druge)
  • svinjska mast - 1 supena kašika puna (samo ako meso u đuvečari nije sa mnogo masnoće)
  • ulje - 150 - 200 ml
  • biber - 1 kašičica ili po ukusu
  • čubar - 1 kašičica ili po ukusu
  • nana - 1/2 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica, puna
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 supena kašika, puna
  • vino - 1/2 šolje
  • bujon - 1 i 1/2 šolje (sa mesom i povrćem)
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci su za 4-4, 5 l glinenu đuvečaru.

Samo ime ovog svinjskog đuveča ukazuje da nije boga samo sastojcima, nego da je i ukusan. Osim obaveznih sastojaka, može se dodati i drugo povrće kao što je patlidžan, grašak ili malo boranije.

Pripremite povrće, očistite ga i isecite.

Dve vrste mesa, kao i kobasicu, ako ćete je stavljati, pecite malo u tiganju sa uljem sa svake strane. Izvadite, isecite na komade i sipajte u đuvečaru zajedno sa masnoćom.

U isti tiganj stavite ulje i dinstajte sitno iseckani luk, celer i mladi beli luk.

Dodajte šargarepu, a nakon 3-4 minuta i paradajz sa malo soli i kašičicom šećera.

Na kraju stavite i pečurke i iseckani peršun i kratko promešajte.

Polugotovo povrće sipajte u meso.

Stavite u glinenu đuvečaru i krompir, isečen krupnije.

Pospite biberom i alevom paprikom, čubrom i nanom, takođe i još soli.

Ja sam dodala punu kašiku svinjske masti, pošto meso nije bili mnogo masno. Osim toga to doprinosi ukusu.

Sipaje vino i bujon i dobro promešajte.

Vaš čorbadžijski guveč može biti i sa više tečnosti, ako želite, tako da procenite sami količinu bujona, prema tome da li volite da umačete hleb u jelo.

Poklopite i zatvorite testom ili slojem aluminijumske folije. Stavite u hladnu rernu 3 sata na tihoj vatri.

Otvorite poklopac i proverite da li je gotovo. Ako želite da se tečnost redukuje, ostavite u jačoj rerni bez poklopca 15 minuta ili koliko procenite.

Gotov đuveč sa svinjetinom i krompirom ostavite u isključenoj rerni još 30 minuta ili čak sat vremena (poklopljen). Ne plašite se da će da se ohladi, zato što đuvečara drži toplotu duže vremena.

Izuzetno ukusan i veoma bogat klasični čorbadžijski đuveč!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: