Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Uspešne milibrot kiflice

Uspešne milibrot kiflice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Uspešne milibrot kiflice
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Ove toliko mekane milibrot kiflice su odgovarajuće za jelo tokom celog dana, zato još sada zasučite rukave"

Potrebni sastojci

  • brašno - 410 g
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • sveže mleko - 110 ml
  • vanila - 1 kesica, 2 g
  • kvasac - 15 g, živi
  • šećer - 100 g
  • kravlji maslac - 100 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • limun - 1/2, žuti deo kore
  • pomorandža - 1/2 mala, narandžasti deo kore
  • rum - 1 čepić + za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sveže mleko se zagreje do 37 stepeni i u njega se usitni kvasac. Stavlja se kašičica šećera, meša se i ostavlja se da se aktivira.

2. Jaja se lagano umute viljuškom zajedno sa šećerom.

3. Brašno se proseje u veliku posudu i u sredini se napravi udubljenje. U njega se sipa maslac (poluistopljeni) i ulje, aktivirani kvasac, jaja, vanila, čepić ruma i kore citrusa, ceoma fino izrendane.

4. Umesi se testo pomoću miksera sa odgovarajućim nastavcima ili kuhinjskog robota.

Ako se mesi rukom, masnoća se dodaje postepeno u procesu, takođe se posipa po malo brašna, s obzirom na to da se testo dosta lepljivo u početku.

Uređajem će vam biti lakše da umesite, nakon 4-5 minuta ćete imate raskošno, mekano, ali skoro pa nelepljivo testo za milibrot.

Ostavite ga na 2 sata u naumljenoj posudi pokrivenoj streč folijom.

5. Premesi se naraslo testo 1-2 minute i ponovo se ostavlja da odmori, ovog puta kratko - 10 minuta.

6. Deli se na 10-12 jednakih delova i od svakog malog dela se oblikuju po tri fitilja koji se pletu u pletenice. Tako ćete dobiti kiflice-pletenice kao male milibrote. U njih može da se uplete suvo grožđe, ako volite.

7. Kiflice se ređaju u dve tepsije, pokrivene papirom za pečenje sa rastojanjem između njih.

Ostavljaju se da narastu ponovo dok dobro ne nadođu. Tepsija se uvija prozračnom folijom da se ne bi odozgo isušile. Vreme za narastanje će zavisiti od toplote u prostoriji, imajte u vidu da milibrot testo iziskuje više strpljenja.

8. Milibrot kiflice se premazuju žumancem umućenim sa malo mleka i obilno se posipaju šećerom, namočenim rumom.

9. Peku se na 170°C u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatkasta boja.

Neka vam je slatko sa ovim uspešnim milibrot kiflicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: