Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Burek na srpski način

Burek na srpski način

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
215331k54
Burek na srpski način
Fotografije: Anika Voit
2 / 3
04/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Ujutru kad doručkujemo srpski burek, imamo snage za ceo dan - da li je i kod vas tako"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g, srpske, razvijene
  • maslac - 100 g
  • sir - 400 g, tvrdi
  • jaja - 3 komada, kokošija
  • voda - 200 ml, topla
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • preliv
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi umutite jaja. U njih dodajte rukama namrvljeni sir, prašak za pecivo i tolplu vodu.

Promešajte sve sastojke dobro dok se ne dobije kašica.

Maslac istopite na pari ili korisitite funkciju mikrotalasne.

Otvorite kore za pitu. Uzmite jednu od njih i namažite je istopljenim maslacem. Odozgo stavite i po jednu-dve (ako volite sa više nadeva) kašike nadeva.

Uvijte koru od donjeg kraja i fitilj. Nakon toga opet uvijte, ovaj put u puža.

Tako nastavite sa ostalim sastojcima.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i poređajte uvijene pitice.

Spremite preliv za burek.

U odvojenu posudu umutite jaja i dodajte u njih sveže mleko. Dobijenom smesom prelijte uvijene kore. Ostavite 15 minuta sastojke da odstoje.

Stavite posudu sa srpskim burekom u rernu. Smanjite na 180 stepeni i pecite dok se ne zarumeni (oko 30 minuta).

Odmah čim izvadite posudu iz rerne poprskajte sa malo hladne vode, pokrijte krpom i ostavite desetak minuta sa strane.

Pri serviranju odvojte svakog puža u odvojenu porciju.

Osim za doručak ovak ukusan burek na srpski način možete da servirate za ručak ili večeru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: