Način pripreme
Ovom brzom i jednostavnom tortom oduševićete svoje goste! Ukusna i sveža - ekler torta za sva godišnja doba!
Udovoljite sebi filom koji vam se najviše sviđa. Koristite krem od vanile sa pavlakom i aromama po izboru. Možete da koristite i samo umućenu pavlaku ili da dodate maskarpone.
Umutite maskarpone sa nekoliko kašika pavlake, kako bi smesa postala mekana. Preostalu pavlaku umutite sa polovinom šećera u prahu i dodajte je u maskarpone.
Za testo, prvo ubacite ulje, so i vodu u šerpu i sačekajte da proključa. Kada se to desi, smanjite vatru na srednji nivo i dodajte brašno odjednom.
Sada mešajte testo u šerpi drvenom kašikom. Testo će vremenom postati glatko i čvrsto.
Važno je da testo mešate neprestano, a najbolje je da ga stalno pritiskate uz rub šerpe zadnjim delom drvene kašike. Testo će se na ovaj način skuvati. Ovaj postupak traje oko minut, nakon kojeg se na dnu šerpe formira beli film i kuvanje testa je gotovo.
Sada ga prebacite u posudu i ostavite ga da se ohladi oko 15 minuta.
Kada se testo prohladilo, dodajte jedno po jedno jaje - nemojte da dodajete sledeće jaje, dok se prethodno potpuno ne upije u smesu.
Kada su sva jaja fio umešana u testo, ono je gotovo. Malo je lepljivo, ali tako treba da bude.
Koristite kalup za tortu prečnika 22 cm ili tepsiju istog prečnika, obloženu papirom za pečenje.
Pripremite još jedan papir za pečenje i napravite drugu koru na isti način. Ako želite, možete napraviti i tri tanje kore od testa za eklere.
Prva varijanta: Prebacite testo u vrećicu sa velikim špricem na kraju i napravite kore vrteći špric u spirali po papiru za pečenje. Ostavite oko 1 cm rastojanja između spirale, jer će testo narasti tokom pečenja.
Druga varijanta: Ispecite tri tanje kore od smese za eklere, tako što smesu nanosite kašikom u tankom sloju. Vrata rerne nikada ne treba otvarati tokom pečenja.
Sada pecite jednu po jednu koru oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Kada su obe kore (ili 3) gotove i kada se ohlade, stavite jednu na tanjir za tortu i postavite prsten za tortu oko nje.
Premažite šrvu koru slatkom od jagoda.
Potopite 5 listova želatina na oko 5 minuta, zatim ih izvadite i istopite na vatri.
Umutite pavlaku. Promešajte maskarpone sa vanilin šećerom , promešajte želatin. Dodajte šećer u prahu i na samom kraju dodajte rastvoreni želatin.
Dodajte pavlaku u smesu sa maskarponeom i promešajte. Rasporedite preko kore od testa za eklere.
Stavite drugu koru, lagano pritisnite i ostavite u frižideru na oko sat vremena.
Uklonite prsten oko torte, ukrasite ovu čarobnu ekler tortu sa pavlakom i maskarponeom šećerom u prahu.
Prijatna priprema ove fantastične torte sa maskarponeom!