Način pripreme
1. Pažljivo izvadite kosti iz komada lososa pincetom. Operite file i dobro ga osušite.
2. Promešajte smesu od soli, šećera, vodke, začina za sušenog lososa i pomoranžine kore. Ujednačite sve.
3. Na dno posude stavite jedan sloj smese u obliku fileta ribe . Postavite filet sa kožom prema dole i pokrijte ga smesom soli i šećera, prtiskajući da dobijete čvrst omotač.
4. Zatvorite posudu ili je pokrijte providnom folijom pa je ubacite u frižider na 36 sati. Ako je file deblji, možda će vam biti potrebno i 40-48 sati.
5. Kada je prošao proces mariniranja i sazrevanja, riba će očvrsnuti i osušiti se i spremna je za konzumaciju u obliku domaće sušene ribe.
Secite je na tanke listiće i dodajte je uz različite zalogaje - uz kavijar, krem sir itd. Možete je koristiti za salate i sendviče, kao i za meze, preliveno maslinovim uljem.
6. Da bi sačuvali duže vašu domaćeg sušenog lososa, prekrijte je maslinovim uljem i čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.
Fantastičan prilog za prazničnu trpezu!
Prijatno!
Važna napomena:
Pre nego što krenete sa pripremom domaćeg sušenog lososa, zamrznite ribu na 24 sata i nakon toga je odmrznite. Na taj način ćete ubiti sve moguće mikroorganizme i parazite u sirovoj ribi, kada se ona konzumira bez termičke obrade, kao što je ovde slučaj.