Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa sitnim sirom

Tart sa sitnim sirom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Tart sa sitnim sirom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Jednom li probate ovaj tart sa sitnim sirom, garantujemo vam da ćete početi sve češće da ga pravite"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g, tip 500 - 550
  • žumanca - 1
  • jaja - 1
  • šećer - 100 g
  • kora limuna - 1 limuna (izrendana)
  • maslac - 120 g (ili margarin)
  • Za fil
  • sitni sir - 500 g
  • žumance - 2 komada
  • kora limuna - 1 limuna (izrendana)
  • šećer - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo umutite maslac sa šećerom i solju da pobeli.

Nakon toga dodajemo jaja, koru limuna.

Pomešamo brašno i prašak za pecivo.

Sipamo smesu od brašna u maslac i jajima i mešamo žicama za testo ili rukom.

Uzimamo testo kako bisko oblikovali nežnu loptu.

Uvijamo folijom i ostavljamo da se odmori na hladnom.

Testo za tart može da se čuva do 3 dana u frižideru ili do 30 dana u zamrzivaču.

Između ostalog stavite šećer i oba žumanca u posudu, umutite sve mikserom dok smesa ne postane sipkasta i dok ne poveća svoj obim.

Sada dodajte sitni sit i izrendanu koru limuna i ponovo umutiti na niskoj brzini. Stavljamo smesu u frižider.

Nakon što testo odmori, uzimamo 1/3 od njega od testa i ostavljamo sa strane kako biste napravili trake na slatki tart.

Rasporedimo veliki deo krhkog testa u okrugli kalup prečnika 6-7 cm veći od kalupa. Stavljamo osnovu u kalup čije smo dno nauljili i nabrašnili ili stavljamo papir za pečenje.

Dno izbockamo viljuškom, sada sipamo smesu sa sitnim sirom, izravnamo i nakon toga sa odvojenim testom pravimo trake koje stavljamo na tart.

Pečemo tart od sitnog sira u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C otprilike 40-50 minuta. Ukoliko za vreme kuvanja krem postane previše taman, odozgo stavite list kuhinjskog papira koji ćete podići nakon 15 minuta na kraju kuvanja.

Ostavite tart da se dobro ohladi, kako bi se odozgo stegnuo krem sa sitnim sirom, možemo da stavimo malo šećera u prahu, ali i bez njega je savršeno.

Uzimamo sipkasto testo, vadimo 1/3 testa i ostavljamo ga sa strane, kako bismo napravili trake na tartu.

Pečemo tart u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C otprilike 40-50 minuta. Ukoliko za vreme kuvanja krem postane previše taman, odozgo stavite list srebrnog papira kojeg ćete podići za 15 minuta na kraju kuvanja.

Ostavite tart od sitnog sira da se dobro ohladi, kako bi se krem iznutra stegnuo, odozgo možemo da stavimo malo šećera u prahu, ali uprakos tome je savršeno.

Savet

Ukoliko želite još bogatiji i ukusan tart, možemo da dodamo čokoladni čips u krem sa sitnim sirom.

Jednom napravljen, tart od sitnog sira može da se drži pokriven u frižideru 3-4 dana.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: