bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa nutelom i lešnikom

Baklava sa nutelom i lešnikom

VecaVeca
Kuvar
494
154
2k
50
5
Baklava sa nutelom i lešnikom
Fotografije: Veca
1 / 7
17/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije8
"Volite baklavu, volite nutelu, pa zašto da ih jedete odvojeno, kada već imamo recept za baklavu sa nutelom?"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • Nadev
  • margarin - 200 g
  • nutela - po potrebi
  • lešnik - 300 g
  • Za sirup
  • voda - 1, 5 čaša
  • šećer - 1, 5 čaša
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • limun - 4 koluta
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti sirup kako bi se hladio dok se baklava peče.

U šerpu usuti šećer, dodati vanilin šećer, vodu, izmešati, dodati kolutove limuna i staviti šerpu na vatru. Kuvati pet minuta od momenta ključanja. Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se sirup dobro ohladi.

Margarin otopiti i uz pomoć silikonske četkice premazati pleh.

Staviti koru i premazati je otopljenim margarinom. Staviti drugu koru, premazati je otopljenim margarinom i preklopiti trećom korom, pa i nju premazati otopljenim margarinom. Staviti četvrtu koru i premazati je nutelom. Posuti prepečenim i krupnije samlevenim lešnikom.

Preklopiti korom i tako naizmenično ređati dok se ne utroši sav materijal. Poslednju koru premazati otopljrnim margarinim i iseći na parčad željene veličine.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

Pleh izvaditi iz rerne. Vrelu baklavu preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi i da baklava lepo upije sirup.

Baklavu sa nutelom i lešnikom servirati i poslužiti.

Savet:Nemojte koristiti pleh od električnog šporeta. Bila bi isuviše tanka. Secite kore na veličinu pleha srednjih dimenzija, pa one sečene utrošite spajajući ih po dve. Šećer i vodu za sirup meriti čašom od 200 ml.

Fantastičnog je ukusa. Probajte, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: