Način pripreme
Priprema ove krem čorbe od špargli je veoma laka i beza, zato što sadrži samo nekoliko sastojaka. Ovde ne postoji ništa prefinjeno. Prosto elegantno i ovežvajauće, oduzima samo 30 minuta!
April je i kremasta supa od špargli je sve što želim!
Ukusno je, a i sezona je svežih špargli... Odlično u njoj je što se pravi sa zdravim sastojcima. Umesto teške pavlake da se zgusne, koristim mleko i brašno, koje ovoj čorbici od povrća daje odličnu konzistenciju.
Občno pravim puno i zamrznem, kako bih uvek imala pri ruci kad poželim.
U velikoj šerpi rastopite 2 supene kašike masalca ili maslinovo ulje. Dinstajte luk i beli luk dok ne omekšaju, oko 6-8 minuta, mešajte.
Dodajte špargle i bujon. Ostavite da vri i smanjite da se krčka. Ostavite da se krčka oko 10-12 minuta ili dok špargle ne omekšaju.
Rastvorite brašno u mlakom mleku i promešajte čorbu. Ostavite da se krčka dok se ne zgusne, oko 3 minuta, mešajte s vremena na vreme. Neće biti previše gusta.
Nakon što se zgusne, pasirajte čorbu uz pomoć štapnog miksera.
Napomena: Ako nemate štapni mikser, možete koristiti mikser, blender i biti pažljivi, najbolje da odvajate male količine u visokoj posudi. Nakon toga vratite u šerpu.
Proverit konsistenciju. Ako želite da bude gušća, rastvorite još malo brašna u mlakom mleku i pomešajte sa čorbom, ostavite da se krčka još nekoliko minuta da se zgusne. Začinite solju i biberom po ukusu i mediteranskim začinima.
Za serviranje, ukrasite sa krutonima, svežim ili suvim začinima, malo maslinovog ulja, bibera... od vas zavisi! Uživajte!
Napomena:
Koristite sveže špargle za najbolje rezulate.
Čuvanje: Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana.