Način pripreme
Da biste napravili testo za hleb koje treba da bude lepljivo i mekano, zamesite sve sastojke u dubokoj posudi, pokrite prozračnom folijom. Ostavite testo da raste 90-120 minuta.
Pomoću silikonske kašike izvadite testo na radnu površinu koju ste posuli brašnom. Prebacite ga 4-5 puta, a ideje nije da ga mesite. Stavite odozgo posudu u kojoj je raslo i ostavite tako da naraste još pola sata.
Zagrejte rernu na 230 stepeni, stavite vatrostalnu šerpu sa poklopcem u kojoj ćemo peći naš integralni hleb. Zagrejte je dobro pola sata pre pečenja hleba.
Šerpa od livenog gvožđa je idelana za tu svrhu, ali svaka druga pogodna za pečenje u rerni će dobro obaviti posao.
Nakon što prođe pola sata izvadite vruću šerpu i pospite unutra malo kukuruznog brašna ili postavite papirom za pečenje.
Rasporedite testo i pecite zdravi hleb 30 minuta. Sklonite poklopac u dopecite domaći hleb dok ne dobije lepu preplanulost.
Pečenje ovog hleba oduzima oko 45-60 minuta.
Integralni hleb sa tri vrste brašna ostavite na rešetki, dok se ne ohladi. Tek tad možete da servirate vazdušasti hleb na vašoj trpezi.