Način pripreme
Skuvajte prethodno oljušten krompir.
Iscedite ga od vode u dok je još topao, pasirajte ga, dodajte so, biber po ukusu, kašičicu majčine dušice, sitno isečenu 1 glavicu i dva struka peršuna.
Zamesite mleveno meso sa jednim jajetom, glavicom sitno isečenog luka, dve vezice peršuna, solju, biberom po ukusu.
Nakon što ste dobro zamesili mleveno meso, dodajte u njega dva kisela krastavčića, isečena na sitno i promešajte.
Možda ćete se čuditi zašto stavljamo krastavčiće u mleveno meso, to je zato što je tako mleveno meso sočnije.
Dinstajte pečurke u 25 g maslaca, nakon toga ih isecite na sitne parčiće.
Uzmite dasku za sečenje i na nju stavite foliju, namažite masnoćom, oko 1 kašika.
Rasporedite izgnječen i začinjen krompir, preko njega stavite zamešeno mleveno meso, nakon toga preko mesa rasporedite pečurke i preostale kisele krastavčiće isečene na sitno.
Stavite preostalu masnoću u duguljasti kalup za kolač.
Namažite ruke uljem i pomoću folije uvijte slani rolat, prilepljujući rukama - zagladite krompir smesu, prilepite i stranice.
Pri uvijanju rolat posipajte prezlama.
Oblikujte rolat veličine kalupa za pečenje.
Da biste lakše stavili u kalup, potrebno je da nagnete kalup ka rolatu i zajedno sa daskom da ga približite da sklizne u kalup za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kada rolat od krompira preplane, izvadite ga iz rerne, pospite ga narendanim kačkavaljem i dopecite oko 5-10 minuta dok kačkavalj ne dobije zlatastu boju.
Rolat od krompira sa mlevenim mesom je veoma ukusno i lepo jelo!
Nek vam je slatko!