bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Integralni Hleb»Hleb od raži i spelte sa orasima

Hleb od raži i spelte sa orasima

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k4k4k
Hleb od raži i spelte sa orasima
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 7
18/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema90 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno135 min.
Porcije10
"Nije samo zdrav, već i jednistveno ukusan hleb, koji zasićuje kao nijedan drugi"

Potrebni sastojci

  • ražano brašno - 400 g
  • speltino brašno - 100 g
  • belo brašno - 100 g
  • orasi - 100 g
  • suvi kvasac - 10 g
  • voda - 200 ml, topla
  • med - 3 kašike
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u polovini šolje tople vode zajedno sa kašikom brašna i prstohvatom šećera. Promešajte i ostavite na toplom nekoliko minuta dok se ne aktivira.

Pomešajte ražano, speltino i belo brašno u dubokoj posudi. Dodajte prstohvat soli. Rastvorite med u šolji tople vode. Napravite udubljenje u smesi od brašna i sipajte narasli kvasac.

Promešajte i počnite da mesote dodajući vodu s medom dok se ne stvori glatko i elastično testo. Oblikujte loptu, stavite u posudu posutu brašnom i ostavite da naraste na toplom dok ne udvostruči svoj obim.

Zamesite narasli hleb ponovo kratko i razvijte ga u ovalni kalup. Istucajte orahe u avanu i pospite preko hleba.

Uvijte u rolat i stavite u kalup za hleb, pokriven listom papira za pečenje.

Pokrijte posudu folijom i ostavite hleb da raste ponovo na toplom. Umutite žumance jednog jajeta i namažite hleb.

Pospite kristalima krupne morske soli i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 40-45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: