Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Torta od borovnica sa orasima

Torta od borovnica sa orasima

Torta od borovnica sa orasima
Fotografije: Veselina Konstantinova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
16
"Trud koji ćete uložiti u pripremu torte sa borovnicama i orasima će vam se isplatiti u obliku komplimenata i zadovoljnih osmeha"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 150 g, kristal
  • sveže mleko - 200 ml
  • med - 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • kravlji maslac - 50 g
  • brašno - 400 g + za mešnju
  • za krem
  • kisela pavlaka - 1.200 g ili 3 kofice x 400 g
  • šećer - 12 ravnih kašika, kristal
  • kora od limuna - rendana
  • za ukras
  • orasi - 400 g, mleveni
  • slatko od borovnica
  • borovnice - sveže
* merne jedinice

Način pripreme

Razbijte jaje u duboku posudu i zajedno sa šećerom dobro umutite.

Dodajte med, sodu, sveže mleko i maslac.

Stavite posudu na vatru i ugrejte smesu na srednjoj temperaturi oko 20 minuta. Pošto ima sode u smesi, obim će se povećati, zato pazite da ne pokipi.

Mešajte s vremena na vreme.

Kuvajte dok smesa ne dobije karamel boju. Skinite posudu sa vatre i sačekajte da se smesa ohladi.

Dodajte 400 g brašna i zamesite testo. Ako se testo previše lepi, dodajte još malo za mešnju.

Podelite testo na 7 jednalih loptica. Razvucite svaku na brašnom posutoj radnoj površini.

Uz pomoć obruča isecite jednake krugove.

Pecite ih na papiru za pečenje u u grejanoj rerni oko 5-6 minuta svaku koru.

Gotove kore za tortu ponovo oblikujte obručem i ostavite da se ohlade.

Umutite kiselu pavlaku sa šećerom i rendanom korom od limuna.

Sastavite tortu, namažite obilno kore kremom od pavlake i dodajte slatko od borovnica.

Pospite tortu od pavlake mlevenim orasima, prethodno ih na kratko zapecite da dobiju bolji miris.

Ukrasite tortu svežim borovnicama.

Pre serviranja torte sa borovnicama sa orasima je potrebno da stoji 24 sata u frižideru.

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: