Način pripreme
Prvi korak u pripremi testa je rastvaranje kvasca u polovini malo zagrejane vode. Dodajte 2 kašike brašna i šećer, pa mešajte dok ne postane glatka smesa. Ostavite na desetak minuta da se kvasac aktivira.
U međuvremenu pomešajte dva brašna i dodajte im so. Ako želite, koristite samo ražano brašno, ali u tom slučaju hleb će biti tvrđi. Najbolje je staviti malo belog brašna, koje sadrži puno glutena. Tako ćete dobiti mekane hlebove koji su istovremeno korisni.
U slučaju da se odlučite da koristite samo raženo brašno, sipajte više tečnosti, jer ova vrsta brašna više upija.
U brašno dodajte pripremljeni kvasac. Sipajte maslinovo ulje i preostalu vodu, pa postepeno umesite glatko testo. Po potrebi dodajte još brašna ili tečnosti - sve zavisi od toga kako osećate testo na dodir. Ne bi trebalo da bude ni pretvrdo ni previše mekano.
Umešeno testo podelite na 12 jednakih kuglica. Od svake oblikujte hleb. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Pospite brašnom.
Oštrim nožem napravite zaseke na hlepčićima - tako da su ne samo lepši, već će se i bolje ispeći.
Hlepčiće pokrijte čistom krpom (dobro je da pleh ima visoke zidove tako da krpa ne dodiruje testo). Ostavite sat i po da se testo podigne i nabubri - imajte na umu da neće mnogo povećati svoju zapreminu.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180 i posle oko 20 minuta hlepčići su gotovi. Trebali bi dobiti laganu preplanulost i stvoriti zvuk suvog testa kada se kuca u njih.
Pokrijte tople hlepčiće krpom da omekšaju i da budu još ukusniji.
Možete ih koristiti ne samo za direktnu potrošnju, već i za pravljenje svih vrsta sendviča.
Uspešni ražani hlepčići su spremni.