Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Ražani hlepčići sa semenkama

Ražani hlepčići sa semenkama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Ražani hlepčići sa semenkama
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 7
19/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
8
"Čim počnete da pravite ove ražane hlepčića odmah ćete se zaljubiti u njih"

Potrebni sastojci

  • ražano brašno - 250 g
  • belo brašno - 150 g
  • voda - 250 ml
  • kvasac - 21 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • med - 1 kašičica
  • ulje - 2 kašike
  • jabukovo sirće - 1 kašika
  • semenke - 3 kašike
  • za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 1 kašika
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte dve vrste brašna. Dodajte so, promešajte i napravite udubljenje.

Zagrejte blago vodu i rastvorite u njoj kvasac i med. Pokrijte posudu i ostavite deset minuta, dok se kvasac ne aktivira.

Dodajte u brašna narasli kvasac, ulje, sirće i semenke. Koristila sam miks smenki (crni i beli susum, laneno seme i semenke suncokreta).

Zamesite meko testo koje se ne lepi. Namažite ga sa malo ulja i stavite u posudu, pokrivenu folijom. Ostavite testo da naraste oko jedan sat, dok ne odvostruči svoj obim.

Nakon toga premesite testo kratko i podelite ga na osam jednakih delova. Oformite svaku u lopticu i blago spljeskajte između dlanova.

Poređajte ražane hlepčiće u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, na rastojanju jedan od drugog.

Oštrim nožem napravite po nekoliko razreza na svakom hlepčiću i ostavite da ponovo narastu još 20-30 minuta.

Nakon toga ih namažite žumancem, pomešanim sa malo ulja. Pospite semenkama.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite ražane hlepčiće sa semenkama da se peku 16-18 minuta dok ne dobiju prijatnu preplanulost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: