Način pripreme
Prosejte dve vrste brašna. Dodajte so, promešajte i napravite udubljenje.
Zagrejte blago vodu i rastvorite u njoj kvasac i med. Pokrijte posudu i ostavite deset minuta, dok se kvasac ne aktivira.
Dodajte u brašna narasli kvasac, ulje, sirće i semenke. Koristila sam miks smenki (crni i beli susum, laneno seme i semenke suncokreta).
Zamesite meko testo koje se ne lepi. Namažite ga sa malo ulja i stavite u posudu, pokrivenu folijom. Ostavite testo da naraste oko jedan sat, dok ne odvostruči svoj obim.
Nakon toga premesite testo kratko i podelite ga na osam jednakih delova. Oformite svaku u lopticu i blago spljeskajte između dlanova.
Poređajte ražane hlepčiće u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, na rastojanju jedan od drugog.
Oštrim nožem napravite po nekoliko razreza na svakom hlepčiću i ostavite da ponovo narastu još 20-30 minuta.
Nakon toga ih namažite žumancem, pomešanim sa malo ulja. Pospite semenkama.
Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite ražane hlepčiće sa semenkama da se peku 16-18 minuta dok ne dobiju prijatnu preplanulost.