Način pripreme
Priprema se gvozdeni novčić koji se uvija u aluminijumsku foliju. Stavlja se pupoljak drena i uvija se crvenim koncem. On simbolizuje blagostanje.
Priprema se pesto od peršuna. Peršun se opere. Skidaju se drške i stavlja se u blender. Dodaju se orasi i maslinovo ulje. Blenda se. Pesto je gotov.
Priprema se ovseno mleko. Ovsene pahuljice se stavljaju u blender. Dodaje se voda i blenda se. Smesa se procedi kroz finu cediljku. Odmeri se potrebna količina za pogaču. U nju se dodaje jabukovo sirće. Ostavlja se na 10 minuta.
Za to vreme u tepsiju se proseju obe vrste brašna. Pravi se udubljenje po sredini. Dodaju se so, šećer, soda bikarbona i gotovo ovseno mleko. Počinje da se mesi testo tako što se postepeno uzima od odvojenog brašna.
Kada smesa dobije gstnu, prebacuje se na radnu površinu sa ostalim brašnom i domesi se. Gotovo testo se ostavlja da se odmori na 10 minuta.
Radna površina i oklagija se nabrašne. Testo se razvija u pravougaonik tako što mora da bude najduži mogući. Premazuje se prestom od peršuna i uvija se u rolat. Još se širi.
Rolat se seče na dva dela kroz sredinu. Svaka polovina se seče na još 2 kroz sredinu. Svaki od delova se još širi, ako može. Svaki komad rolata se seče na 2 kroz sredinu po dužini. Pripremljeni novčić se stavlja na neprimetno mesto u testo.
Rerna se pušta da se zagreje na 220 °C. Priprema se nauljena tepsija. Isplete se pletenica. Oba najduža komada se ostavljaju na kraj. Ređaju se 3 komada paralelno jedan do drugog. Na njih se stavljaju još 3 komada u suprotnom pravcu i plete se u oblik mreže.
Ostala 2 komada se šire i idu oko ispletenih komada. Gotova pogača se peče 15 minuta na 220 °C. Nakon toga se rerna smanjuje na 200 °C i peče se još 20-30 minuta.
Kada je gotova pogača za Badnje veče, posipa se s malo vode i uvija se mesalom kako bi se dinstala 5 minuta. Vadi se na rešetku kako bi postala vlažna odozdo. Uvija se mesalom.
Prema tradiciji najstarija osoba za trpezom je jop toplu lomi posnu pogaču i deli svom po parče, ostavljajući jedno i za Isusa Hrista.
Posna pogača sa pestom od peršuna nije tradicionalna, ali je u potpunosti u duhu trpeze za badnje veče.