Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača sa Sodom»Posna pogača sa pestom od peršuna

Posna pogača sa pestom od peršuna

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Posna pogača sa pestom od peršuna
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
08/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Posna pogača sa pestom od peršuna nije tradicionalna, ali je u potpunosti u duhu trpeze za badnje veče."

Potrebni sastojci

  • Za pesto
  • peršun - 2 vezice
  • maslinovo ulje - 90 g
  • orasi - 50 g
  • Za ovseno mleko
  • ovsene pahuljice - 80 g
  • voda - 800 ml
  • ovseno mleko - 680 ml, od količine
  • brašno - 600 g, belo
  • integrlano brašno - 320 g
  • jabukovo sirće - 44 g
  • so - 18 g
  • soda bikarbona - 12 g
  • smeđi šećer - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema se gvozdeni novčić koji se uvija u aluminijumsku foliju. Stavlja se pupoljak drena i uvija se crvenim koncem. On simbolizuje blagostanje.

Priprema se pesto od peršuna. Peršun se opere. Skidaju se drške i stavlja se u blender. Dodaju se orasi i maslinovo ulje. Blenda se. Pesto je gotov.

Priprema se ovseno mleko. Ovsene pahuljice se stavljaju u blender. Dodaje se voda i blenda se. Smesa se procedi kroz finu cediljku. Odmeri se potrebna količina za pogaču. U nju se dodaje jabukovo sirće. Ostavlja se na 10 minuta.

Za to vreme u tepsiju se proseju obe vrste brašna. Pravi se udubljenje po sredini. Dodaju se so, šećer, soda bikarbona i gotovo ovseno mleko. Počinje da se mesi testo tako što se postepeno uzima od odvojenog brašna.

Kada smesa dobije gstnu, prebacuje se na radnu površinu sa ostalim brašnom i domesi se. Gotovo testo se ostavlja da se odmori na 10 minuta.

Radna površina i oklagija se nabrašne. Testo se razvija u pravougaonik tako što mora da bude najduži mogući. Premazuje se prestom od peršuna i uvija se u rolat. Još se širi.

Rolat se seče na dva dela kroz sredinu. Svaka polovina se seče na još 2 kroz sredinu. Svaki od delova se još širi, ako može. Svaki komad rolata se seče na 2 kroz sredinu po dužini. Pripremljeni novčić se stavlja na neprimetno mesto u testo.

Rerna se pušta da se zagreje na 220 °C. Priprema se nauljena tepsija. Isplete se pletenica. Oba najduža komada se ostavljaju na kraj. Ređaju se 3 komada paralelno jedan do drugog. Na njih se stavljaju još 3 komada u suprotnom pravcu i plete se u oblik mreže.

Ostala 2 komada se šire i idu oko ispletenih komada. Gotova pogača se peče 15 minuta na 220 °C. Nakon toga se rerna smanjuje na 200 °C i peče se još 20-30 minuta.

Kada je gotova pogača za Badnje veče, posipa se s malo vode i uvija se mesalom kako bi se dinstala 5 minuta. Vadi se na rešetku kako bi postala vlažna odozdo. Uvija se mesalom.

Prema tradiciji najstarija osoba za trpezom je jop toplu lomi posnu pogaču i deli svom po parče, ostavljajući jedno i za Isusa Hrista.

Posna pogača sa pestom od peršuna nije tradicionalna, ali je u potpunosti u duhu trpeze za badnje veče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: