Način pripreme
U blenderu sitno sameljite šargarepu, luk, celer i pečurke, ali ne da se pretvoti u pastu. Veoma sitno iseckajte vezu peršuna.
U šerpu sipajte oko 4 kašike maslinovog ulja, možda malo više, zagrejte ga, pa dodajte seckani luk, šargarepu i celer. Mešajte oko 3-4 minuta. Dodajte majčinu dušicu, ruzmarin, origano i beli luk. Mešajte još minut i dodajte pečurke, so i mleveni crni biber.
Dodajte pileći bujon, pa promešajte. Pustite da proključa, pa smanjite vatru da se krčka 90 minuta, možda i malo više, povremeno mešajući. Smesa treba da postane skoro suva.
Ako je potrebno tokom kuvanja, može se dodati još malo vruće vode ako smesa postane pretvrda i suva, ali ako se to desi pre isteka 90 minuta. Smesa povrća treba da ostane uglavnom na masnoći.
Bešamel: Priprema se na umerenoj do slaboj vatri. U kaseroli zagrejte sveže mleko sa lovorovim listom.
U drugoj dubokoj šerpi otopite maslac i dodajte brašno odjednom. Mešajte snažno dok se na dnu posude ne pojavi film i dok se ne oseti prijatan miris prepečenog brašna sa maslacem.
Sledi dodavanje mleka u tankom mlazu, uz energično mešanje. Kada se mleko upije, sledi nova porcija mleka i tako dok se mleko ne potroši. Smesa će se pretvoriti u prelepi baršunasti bešamel sos. Dodajte muškatni oraščić, so i beli biber.
Pileće belo meso: Dobro je ako je meso polusmrznuto, pa će lakše biti isečeno fino i pravilno. Meso isecite u oblik skalopina pod uglom da bi se formirali lepi veliki komadi. Stavite komade mesa u šerpu sa zagrejanim maslinovim uljem na umerenu vatru i pržite sa obe strane dok ne porumene. Uklonite i ostavite sa strane.
Sastavljanje lazanje
Na dno posude sipajte ne baš veliku kutlaču bešamela i rasporedite ga. Svaku koru samo na sekund uronite u ključalu vodu. Lonac sa ključalom vodom stoji pored posude, a kore su poređane jedna pored druge. Pospite seckanim peršunom.
Sledi nekoliko kašika biljne smese, raširite je po celom prostoru i zatim slede komadi piletine, poređani jedan pored drugog. Prelijte bešamelom, ne štedite, neka ga bude svuda.
Razbacajte nekoliko listova svežeg bosiljka i pospite narendanim parmezanom. Slede kore, potopljene za sekundu u vrelu vodu, seckani peršun, mešavina povrća, piletina, parmezan, bešamel, dok ne potrošite proizvode.
Dobićete tri reda kora, mešavine povrća, bešamela, parmezana, piletine. Poslednji sloj su pileće šnicle, prekrivene debljim slojem bešamela. Pospite parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta, ili dok lepo ne porumeni.
Izvadite i ostavite 30 minuta, a zatim poslužite.
Svi ljubitelji lazanja i piletine oduševiće se ovim receptom. Znamo da kršimo pravila tradicionalnih lazanja, ali kad je nešto tako ukusno, zašto to ne prekršiti jedno pravilo. Recept za ovu lazanju je veoma obiman, ali to će biti slučaj ako se priprema od nule, tačnije sa ručno izrađenom testeninom, prema receptu, i to ne bilo kojom, već testeninom sa peršunom.
Radi se o pravljenju ručno izrađenog testa za pastu, vađenju aparata za pastu, a zatim pripremi kora i na kraju se sve završava sa kuhinjom koja je posuta brašnom.
Možete to da uradite mnogo lakše uz gotove kore Barilla, jedne su od najboljih za gotovu testeninu. Tako da smo propustili onaj deo recepta u vezi pripreme kora, ali ko ga želi - odmah ćemo ga podeliti vrlo detaljno.
Za potrebe recepta priprema se suva biljna mešavina pečurki i začina, koja je gore opisana i zato što je suva, treba da svaku koru umočite u ključalu vodu, ali samo na sekundu ako testenina je sveža onda to nije potrebno, naravno. Ovo će učiniti lazanje vrlo sočnim. Ovo je druga promena koju smo napravili.
Lazanje sa piletinom i pečurkama su neverovatne, probajte!