Način pripreme
Zašto šalot? Jer ima mekan i sladak ukus i dobro se slaže sa šargarepom i krompirom, ali ako trenutno nije pri ruci, možete kuvati i sa običnim crnim lukom.
Očišćeno i iseckano povrće premestite u sasvim malo podmazan pleh maslinovim uljem dimenzija 35/25 cm. Povrću dodajte 2 kašike maslinovog ulja i ručno dobro izmešajte povrće da se naulji.
Dodajte sve začine - ako su sveži - biće još bolje i mirisnije, ali ako trenutno imate samo suve i to će biti dobro. Sve dobro promešajte.
Dobro je da povrće bude u jednom redu, dodajte malo vode - 100 ml. Posudu čvrsto pokrijte aluminijumskom folijom, stavite na najniži nivo rerne na 205 stepeni i pecite 20-25 minuta.
Posle proteklog vremena uklonite foliju, po potrebi dodajte još 100 ml vrele vode da se povrće ne zalepi u pleh i pecite još 35-40 minuta na 190° C ili dok krompir nije potpuno gotov.
Pripremljeno pečeno povrće se izvadi i prelije sa nekoliko kapi soka od limuna.
Pospite seckanim peršunom i mirođijom vaše dijetalno jelo.
Dijetalno povrće u rerni dopunite zelenom salatom.