Način pripreme
Za testo:
Sipajte brašno na dasku za pripremanje hrane.
Kada isečete maslac na male komade, dodajte ga u brašno.
Brzo obradite sipkasto testo za pitu, dodajte žumanca, oblikujte lopticu, uvijte je u providnu foliju i stavite je u frižider na otprilike 30 minuta.
Za nadev:
Ogulite jabuke i isecite ih na kockice.
U tiganj koji ne lepi stavite jabuke iseckane na kockice, sok od pomorandže i limunov sok, začinite šećerom i cimetom, jabuke kuvajte na slaboj vatri dok se sos u potpunosti ne apsorbuje, otprilike 10 minuta.
Belanca umutite sa šećerom u sneg. Kada se smesa sa jabukama ohladi, dodajte belanca.
Izvadite slatko testo iz frižidera, lagano obradite testo kako bi omeklo, razvijte 3/4 testa oklagijom, dajući mu oblik tepsije u kojoj ćete peći.
Testo od maslaca stavite na kalup pomoću oklagije, isecite višak testa i dno izbockajte viljuškom.
Na dno tarta poređajte tanki sloj slatka od kajsija.
Sipajte celu smesu od jabuka i belanca sa ostavljenim peskovitim testom, napravite klasične trakice koje ćete koristiti da biste ukrasili površinu tarta. Posipte orašastim plodovima po izboru,
Paj sa jabukama pecite na 170°C otprilike 35-40 minuta.
Nakon što je gotov tart sa jabukama ostavite da se u potpunosti ohladi pre serviranja.
Površinu pospite šećerom u prahu i servirajte.
Neka vam je slatko!