Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Dinstana Riba»Dijetalni losos sa sosom od belog luka i limuna

Dijetalni losos sa sosom od belog luka i limuna

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Dijetalni losos sa sosom od belog luka i limuna
Fotografije: Ivelina
1 / 5
25/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Losos je među najpreporučljivijim vrstama riba za vreme dijetalne ishrane, zbog toga ga kombinujte sa ovim sosom od belog luka i limuna, kako bi vam bilo em korisno, em ukusno"

Potrebni sastojci

  • losos - 2 fileta
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • maslac - 3 supene kašike
  • beli luk - 1 1/2 kašičice ili 3 čena
  • sok od limuna - 1/2 limuna
  • bujon od povrća - 1/2 šolje (125 g) ili vina
  • peršun - 1 supena kašika, iseckan
  • tikvice - 1 komad, srednja
  • brokoli - 1 komad
  • krompir - 2 komada
  • špargle - 1 vezica, oprane i očišćene
  • čili - aleva ljuta paprika
  • so
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Losos u tiganju sa uljem od belog luka i limuna i kuvanim povrćem je dijetalan, zdrav, ukusan, jednostavan i brz recept za kuvanje.

Ovaj recept za lososa će vas naterati da uživate u ukusnoj večeri. Fileti lososa se peku dok se ne dobije zlatasto-braonkasta boja u malo maslinovog ulja dok se pripremaju.

Sledeći korak je da izvadite lososa iz tiganja i da napravite sos od istopljenog maslaca, belog luka i limuna. Lososa stavite nazad u tiganj i odozgo prelijte sosom. Poslednji dodir je posipanje peršunom i tada ste spremni za jelo!

1. Za pripremanje lososa: Začinite lososa solju i crnim biberom. Ostavite da se začini dok pripremate špargle i drugo povrće.

2. Operite i isecite krajeve špargli, nakon toga ih blanširajte u ključaloj vodi 2-3 minute, nakon toga potopite u ledenu vodu kako biste zaustavili kuvanje. Na taj način oni će se kuvati brže i ravnomerno u tiganju. Možete da preskočite ovaj korak ukoliko imate veoma tanke špargle.

U drugoj posudi unapred skuvajte tikvice (krupno iseckane) i krompire (prethodno iseckane na kockice na 8/10 minuta). Iscedite i ostavite sa strane.

3. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju od livenog gvožđa ili tiganju koji se ne lepi na srednje slaboj vatri. Pažljivo kuvajte lososa sa obe strane dok se ne dobije zlatkasto-smeđa boja. Stavite filete lososa sa kožom okrenutom na dole. Pržite 3 minute dok se ne dobije zlatkasta i hrskava korica. Okrenite i zapržite drugu stranu svakog filea na dve minute. Izvadite filete lososa iz tiganja i ostavite ih sa strane u tanjiru.

4. U isti tiganj na umerenoj vatri dodajte mleveni ili svež iseckan beli luk, nakon čega odmastite bujonom od povrća (ili vina). Ostavite da se krčka. Dodajte maslac, limunov sok, peršun. Brzo mešajte kako bi se sjedinilo.

5. Dodajte isceđene blanširane špargle i kuvajte 2 minute kako biste ih dokuvali, ako imate svežeg spanaća, stavite i njega u tiganj. Vratite lososa nazad u tiganj i zagrejte još minutu.

Dinstanu ribu garnirajte s još peršuna, izmrvljene ljute paprike. Servirajte vašeg dijetalnog lososa sa strane sa dinstanim šparglama, brokolijem, tikvicama i zelenim povrćem poput spanaća i odmah servirajte.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: