Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeći kotleti sa hrskavom koricom i kačamakom

Jagnjeći kotleti sa hrskavom koricom i kačamakom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Jagnjeći kotleti sa hrskavom koricom i kačamakom
Fotografije: Kulinarna mreja
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
5
"Ovde nije samo reč o jelu, već o pravom kulinarskom remek delu od jagnjećih kotleta"

Potrebni sastojci

  • za kotlete
  • jagnjeći kotleti - 10 komada
  • pistaći - smrvljen
  • maslinovo ulje
  • prezle
  • ruzmarin
  • peršun
  • majčina dušica
  • nana
  • menta
  • so
  • biber
  • za pire od spanaća
  • spanać - 500 g
  • mladi luk - 5 stabljika
  • luk - 1 glavicaa
  • so
  • biber
  • maslac
  • sveže mleko - 100 ml
  • beli luk - 1 čen
  • za pire od šargarepe
  • šargarepa
  • maslac
  • so
  • sveže mleko - 100 ml
  • za kačamak
  • sveže mleko - 1 litar
  • maslac
  • so - 1 kašičica
  • palenta - 1 šolja
  • jaja - 2 komada, za omlet
  • prepeličija jaja - 5 komada, kuvana za posluženje porcija
  • rotkvice - za ukras
  • čili - suv, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i operite kotlete. Nasecite ih.

Za pire od spanaća:

U šerpi dinstajte 500 g spanaća sa 5 stabljika sitno seckanog svežeg luka i 1 glavicom sitno seckanog luka.

Dinstajte dok povrće ne omekša. Ispasirajte ukusni pire od spanaća. Začinite solju i biberom.

Vratite na šporet, dodajte 2-3 komada maslaca i 100 ml mleka. Neprestano mešajte dok se ne dobije gusta homogena smesa. Sklonite sa vatre , dodajte zgnječeni čen belog luka i procedite kroz cediljku.

Za pire od šargarepe:

Oljuštite i isecite šargarepu na velike kocke. Kuvajte je dok ne omekša. Procedite, ispasirajte i dodajte maslac, so i mleko.

Za kačamak:

U šerpu sipajte 1 litar mleka, dodajte 1 kašičicu soli. Kad proključa, dodajte 1šolju kukuruznog brašna (palente) i neprestano mešajte žicom dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte komade maslaca.

U tanjir stavite prsten od metala za serviranje. Napunite ga kačamakom, pokrijte vrh prozirnom folijom (da ne uhvati koru) i ostavite da se stvrdne.

Napravite omlet. Isecite tanke trake od omleta i umotajte ih u rolat.

Za kotlete:

Sveže začine sitno naseckajte: ruzmarin, peršun, majčinu dušicu, nanu i mentu. Dodajte usitnjeni pistaći, prezle i maslinovo ulje. Dobro promešajte.

Jagnjeće kotlete začinite solju i biberom. U potpuno suv zagrejani tiganj zapečatite prženjem kotlete sa svih strana. Stavite ih u pleh i zalepite mešavinu začina za svaki kotlet rukama.

Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite jagnjeće kotlete 10-15 minuta. Izvadite ih i poređajte na dasku.

Servirajte: Pažljivo uklonite prsten sa kačamaka i isecite ga. Na vrh stavite omlet, prepeličje jaje, pire od šargarepe i zelenilo.

Širokom četkom rasporedite pire od spanaća, stavite dva kotleta po porciji.

Jagnjeće kotlete sa hrskavom koricom i kačamakom ukrasite cvetovima od rotkvica. Pospite suvim čilijem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: