Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Klasične piroške sa mlevenim mesom i jajima

Klasične piroške sa mlevenim mesom i jajima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Klasične piroške sa mlevenim mesom i jajima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Slatke, slane - čim su piroške, uvek su ukusne"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 300 g + za posipanje radne površine
  • jaja - 1 komad
  • kvasac - 15 g sirovi
  • maslac - 20 g mekan
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 50 g
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 2 prstohvata
  • za nadev
  • mleveno meso - 160 g miks
  • jaja - 1 komad, samo belance
  • peršun - 1 kašika, sitno naseckan
  • prezle - 1 kašika
  • biber - 1 prstohvat ili po ukusu
  • so - 2 prstohvata
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • kumin - 1 prstohvat ili po ukusu
  • još
  • beli luk - 1 čen po želji / ili 1/4 glavice luka /
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Priprema piroški započinje mešenjem testa. Počnite rastvaranjem kvasca u toplom mleku sa šećerom (prstohvat). Sačekajte da se kvasac aktivira;

2. Prosejte brašno u duboku posudu. U brašno dodajte so. Umutite jaje i zajedno sa kvascem i kiselim mlekom sve dodajte u udubljenje u brašnu.

Dodajte maslace na sobnoj temperaturi (ili prethodno istopljen). Dobro izmešajte sve sastojke. Umesite elastično i glatko testo za piroške.

Najprikladnije je mesiti na radnoj površini u kuhinji ili na drugoj tvrdoj površini, prethodno posutoj brašnom, da se testo ne lepi;

3. Kada je testo gotovo, ostavite ga da naraste pola sata, pokriveno prozirnom folijom ili krpom;

4. Za to vreme napravite nadev za piroške.

Stavite mleveno meso u odgovarajuću posudu i dodajte sve ostale proizvode za njega. Ako ne koristite samo belance, već celo jaje i vaš nadev postane ređi, povećajte količinu prezli;

5. Vratite se na testo. Podelite ga na delove jednake veličine, koje oblikujte u kuglice. Spljeskajte ih rukama, možete i oklagijom ili prstima.

Da biste sprečili da se testo lepi, nauljite radnu površinu i ruke. Stavite malo nadeva u sredinu svakog kruga. Sklopite poput školjke, i dobro stisnute prstima da zatvorite pirošku;

6. Gotove piroške odložite nekoliko minuta da povećaju zapreminu. Možete ih ostaviti na podmazanom listu papira za pečenje ako ćete ih posle pržiti.

U slučaju da planirate da ih pečete, poređajte ih direktno u pripremljenu tepsiju. Zatim ih direktno premažite razmućenim jajetom;

7. Pošto ih mi pržimo, objasnićemo vam ovaj način. Pržite piroške dok ne porumene, na laganoj vatri da nadev ne ostane sirov unutra.

Postoji opcija u kojoj nadev možete lagano izdinstati pre nego što njime napunite piroške, kako biste bili sigurni da će biti kuvan. Nije obavezno;

8. Kada su spremne, klasične piroške sa mlevenim mesom i jajima sklonite na list kuhinjskog ubrusa kako bi upio višak masnoće. Dobro je da ih jedete dok su još uvek tople, mekane i hrskave u isto vreme.

Odličan doručak koji možete poslužiti uz kefir, ajran ili jogurt.

Prijatno!

Savet: Ako vidite da su se neke piroške lagano otvorile, pritisnite ih ponovo prstima neposredno pre potapanja u ulje.

Pržite prvo na strani sa koje su zatvoreni. Ovo će ih sigurno dobro zatvoriti i neće biti opasnosti da punjenje ispadne iz njih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: