Način pripreme
1. Priprema piroški započinje mešenjem testa. Počnite rastvaranjem kvasca u toplom mleku sa šećerom (prstohvat). Sačekajte da se kvasac aktivira;
2. Prosejte brašno u duboku posudu. U brašno dodajte so. Umutite jaje i zajedno sa kvascem i kiselim mlekom sve dodajte u udubljenje u brašnu.
Dodajte maslace na sobnoj temperaturi (ili prethodno istopljen). Dobro izmešajte sve sastojke. Umesite elastično i glatko testo za piroške.
Najprikladnije je mesiti na radnoj površini u kuhinji ili na drugoj tvrdoj površini, prethodno posutoj brašnom, da se testo ne lepi;
3. Kada je testo gotovo, ostavite ga da naraste pola sata, pokriveno prozirnom folijom ili krpom;
4. Za to vreme napravite nadev za piroške.
Stavite mleveno meso u odgovarajuću posudu i dodajte sve ostale proizvode za njega. Ako ne koristite samo belance, već celo jaje i vaš nadev postane ređi, povećajte količinu prezli;
5. Vratite se na testo. Podelite ga na delove jednake veličine, koje oblikujte u kuglice. Spljeskajte ih rukama, možete i oklagijom ili prstima.
Da biste sprečili da se testo lepi, nauljite radnu površinu i ruke. Stavite malo nadeva u sredinu svakog kruga. Sklopite poput školjke, i dobro stisnute prstima da zatvorite pirošku;
6. Gotove piroške odložite nekoliko minuta da povećaju zapreminu. Možete ih ostaviti na podmazanom listu papira za pečenje ako ćete ih posle pržiti.
U slučaju da planirate da ih pečete, poređajte ih direktno u pripremljenu tepsiju. Zatim ih direktno premažite razmućenim jajetom;
7. Pošto ih mi pržimo, objasnićemo vam ovaj način. Pržite piroške dok ne porumene, na laganoj vatri da nadev ne ostane sirov unutra.
Postoji opcija u kojoj nadev možete lagano izdinstati pre nego što njime napunite piroške, kako biste bili sigurni da će biti kuvan. Nije obavezno;
8. Kada su spremne, klasične piroške sa mlevenim mesom i jajima sklonite na list kuhinjskog ubrusa kako bi upio višak masnoće. Dobro je da ih jedete dok su još uvek tople, mekane i hrskave u isto vreme.
Odličan doručak koji možete poslužiti uz kefir, ajran ili jogurt.
Prijatno!
Savet: Ako vidite da su se neke piroške lagano otvorile, pritisnite ih ponovo prstima neposredno pre potapanja u ulje.
Pržite prvo na strani sa koje su zatvoreni. Ovo će ih sigurno dobro zatvoriti i neće biti opasnosti da punjenje ispadne iz njih.