Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa 1/2 šolje mlake vode. Dodajte šećer i malo brašna, promešajte.
Nakon što se kvasac aktivira, dodajte ga u prosejano brašno, posolite, umutite jaja, odvojite jedno žumance za mazanje.
Dodajte ulje i kiselo mleko. Promešajte i umesite meko testo.
Ostavite da se testo udvostruči na toplom mestu tako što ćete nauljiti površinu i prekriti prozirnom folijom.
Gotovo testo podeliti na 4 loptice. Svaku lopticu razvijte u koru. Koristeći čašu, isecite krugove.
Napravite četiri reza prema unutrašnjoj strani, ali nemojte da idete do kraja.
U centar stavite izmrvljeni sir/oko 1 kašika/. Podignite svaku laticu i preklopite je sa susednom, formirajući ružu.
Poređajte ruže na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim žumancetom, ostavite još kratko da narastu i pecite do zlatne boje u umerenoj rerni.
Još tople ruže sa sirom poprskajte vodom i umotajte u krpu da omekšaju dok se ohlade.
Ruže od testa sa kiselim mlekom i sirom su veoma ukusne.