Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Konzervirana marinirana artičoka

Konzervirana marinirana artičoka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Konzervirana marinirana artičoka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
27/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
1
"Ako želite da ne bacate preostalu artičoku, već da je sačuvate, ovo je idealan recept za konzerviranu, mariniranu artičoku"

Potrebni sastojci

  • artičoke - 12 komada, sveže
  • vinsko sirće - 750 ml belo
  • belo vino - 250 ml
  • so - 1 kašika
  • beli luk - 2 čena
  • lovorov list - 2 komada
  • ruzmarin - 1 prstohvat, sušen
  • peršun - 1 kašika. sušen
  • biber - 10 zrna
  • maslinovo ulje - 80 ml. + da napunite teglu
  • sok os limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Količina proizvoda je za jednu teglu od 500 ml.

Za više tegli konzervirane marinirane artičoke pomnožite sa 2, 3 ili više, u zavisnosti od broja tegli koje želite da napravite.

Marinirane artičoke postaju slične onima koje možemo kupiti iz konzervi, ali su mnogo ukusnije, prirodnije i sigurni ste da u njima nema veštačkih konzervanasa.

Očistite artičoke od nekoliko slojeva tvrdog spoljnog lišća dok ne dobijete vrlo krhko jezgro nežne zelene boje. Isecite 2 cm od vrha.

Stavite ih u hladnu vodu u kojoj je isceđen sok od limuna da ne potamne.

Zagrejte sirće i vino do ključanja. U ovoj tečnosti prokuvajte artičoke, prerezane na pola po dužini oko 5 minuta.

Uklonite ih rešetkom i rasporedite na čistu i suvu kuhinjsku krpu da upije tečnost iz njih.

U posudi pomešajte maslinovo ulje (80 ml) sa peršunom, ruzmarinom, 4 zrna crnog bibera, sitno iseckanim čenovima belog luka i lovorovim listom. Dobro promešajte marinadu.

Presecite još jednom svaku polovinu jezgra artičoke uzdužno da biste dobili četvrtine.

U sterilisanoj tegli od 500 ml, na dno sipajte tanak sloj maslinovog ulja. Komade artičoke dobro rasporedite, ali i dalje nemojte snažno pritiskati. Na to sipajte drugo maslinovo ulje, prethodno pomešano sa začinima, i dodajte još maslinovog ulja do vrha.

Može se koristiti i ulje, ali to utiče na ukus konzervi.

Uverite se da između artičoka nema praznih mesta u koje masnoća nije prodrla, a ako postoji, lagano protresite teglu da popunite svaku šupljinu.

Staklenu teglu (ili tegle) umotajte finom krpom ili gazom i poređajte u ekspres lonac. Pokrijte vodom i kuvajte 25 minuta od trenutka kada se postigne pritisak.

Ostavite tegle da se potpuno ohlade u loncu.

Mariniranu artičoku iz konzerve koristite za omiljene salate, sendviče, priloge za ribu i meso, za testenine ili kao raskošno meze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: