Način pripreme
Holodnik je vrsta hladne supe koja se nalazi u beloruskoj, ukrajinskoj, letonskoj, litvanskoj i poljskoj kuhinji.
Ova hladna supa je stvar bez koje ne mogu da živim u vrelim danima i uvek se trudim da je imam dovoljno u frižideru.
Dobra stvar kod ove čorbe od cvekle je ta, što je količina svih sastojaka po želji, gustina takođe, a takođe je izuzetno jednostavna za pripremu.
Podseća na tarator, ali zato što ima mnogo više sastojaka, zasitniji je i korisniji. Svi znamo koliko je važno često konzumirati cveklu, što je jedan od sastojaka ovog jela. Sadrži puno korisnih supstanci, kao što su:
Vitamin A, kalcijum, vitamin C, gvožđe, vitamin B6, pantotenska kiselina, holin, betain, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar i selen.
Ako dodate kobasicu u holodnik, tada ćete dobiti rusku okrošku, što je slična vrsta hladne supe. Veoma osvežavajuća, zasiti i vrlo je korisna!
Sipajte kiselo mleko u dovoljno veliku posudu (ja koristim gusto kiselo mleko koje nije previše kiselo). Dodajte cveklu, koju prethodno narendajte. Narendajte krastavac i tvrdo kuvano jaje.
Mirođiju i peršun sitno iseckajte i dodajte ih ostalim proizvodima. Začinite po ukusu, pa polako dodajte vodu, neprestano mešajući kašikom.
Količina vode je prema vašem ukusu. Kao što tarator može biti gušći ili ređi, tako i sa holodnikom morate sami da odredite.
Mnogim ljudima je možda neobično imati kuvano jaje u supi, ali ono doprinosi gustini i nema izrazit ukus. Rekao bih da je ono gotovo neprimetno.