Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Hladan Čaj»Holodnik - Hladna supa sa cveklom

Holodnik - Hladna supa sa cveklom

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2381907
Holodnik - Hladna supa sa cveklom
Fotografije: Krasota v kuhnyata
1 / 3
27/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
4
"Jedna hladna supa holodnik sa cveklom će vas sigurno osvežiti tokom vrelih letnjih dana"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 500 ml, kefir
  • cvekla - 2 komad kuvana
  • jaja - 2 komada, kuvana
  • krastavci - 1 komad
  • mladi luk - 2 stabljike
  • mirođija - 1/3 veza
  • peršun - 1/3 veze
  • so - po ukusu
  • voda - prema željenoj gustini
* merne jedinice

Način pripreme

Holodnik je vrsta hladne supe koja se nalazi u beloruskoj, ukrajinskoj, letonskoj, litvanskoj i poljskoj kuhinji.

Ova hladna supa je stvar bez koje ne mogu da živim u vrelim danima i uvek se trudim da je imam dovoljno u frižideru.

Dobra stvar kod ove čorbe od cvekle je ta, što je količina svih sastojaka po želji, gustina takođe, a takođe je izuzetno jednostavna za pripremu.

Podseća na tarator, ali zato što ima mnogo više sastojaka, zasitniji je i korisniji. Svi znamo koliko je važno često konzumirati cveklu, što je jedan od sastojaka ovog jela. Sadrži puno korisnih supstanci, kao što su:

Vitamin A, kalcijum, vitamin C, gvožđe, vitamin B6, pantotenska kiselina, holin, betain, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar i selen.

Ako dodate kobasicu u holodnik, tada ćete dobiti rusku okrošku, što je slična vrsta hladne supe. Veoma osvežavajuća, zasiti i vrlo je korisna!

Sipajte kiselo mleko u dovoljno veliku posudu (ja koristim gusto kiselo mleko koje nije previše kiselo). Dodajte cveklu, koju prethodno narendajte. Narendajte krastavac i tvrdo kuvano jaje.

Mirođiju i peršun sitno iseckajte i dodajte ih ostalim proizvodima. Začinite po ukusu, pa polako dodajte vodu, neprestano mešajući kašikom.

Količina vode je prema vašem ukusu. Kao što tarator može biti gušći ili ređi, tako i sa holodnikom morate sami da odredite.

Mnogim ljudima je možda neobično imati kuvano jaje u supi, ali ono doprinosi gustini i nema izrazit ukus. Rekao bih da je ono gotovo neprimetno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: