Način pripreme
Za pripremanje integralnog hleba prvo u dubokoj posudi pomešajte brašno sa šećerom i solju.
Napravite udubljenje u sredini i unutra sipajte kiselo mleko sa sodom i sirćetom. Pažljivo izmešajte samo sadržaj u udubljenju i ostavite sa strane da se mleko aktivira.
Nakon toga sipajte vodu i ulje, postepeno umesite testo. Namojte ga previše dugo mesiti - treba da postignete homogenost sastojaka.
Homogenost testa mnogo zavisi od gustine samog kiselog mleka. To znači da ćete možda morati da dodate ili još malo brašna ili tečnosti.
Od testa oblikujte hleb okruglog oblika. Tepsiju za pečenje prekrijte papirom u unutra stavite hleb. Posipte ga s malo brašna i napravite blage razreze po njegovoj površini.
Imajte u vidu da ovom hlebu nije potrebno da naraste. Odmah ga stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 5 minuta.
Nakon toga smanjite temperaturu na 180 i pecite još tridesetak minuta. Hleb je gotov kada dobije tvrdu koru i apetitnu boju.
Hleb od spelte sa sodom je ukusan i jednostavan za pripremu, zato što se ne mesi dugo i ne ostavlja se da naraste.
On je koristan, zato što je osnovni sastojak speltino brašno, ali ipak neće mnogo udvostručiti zapreminu.