Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krem Plutajuća ostrva

Krem Plutajuća ostrva

Krem Plutajuća ostrva2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Specijalni gosti zaslužuju najspecijalnije desertne kremiće"

Potrebni sastojci

  • protein - 2 (70g)
  • šećer u prahu - 70 g (težina je ista kao kod proteina)
  • limunov sok - po želji, čokolada beba
  • sveže mleko - za kuvanje
  • krem od jaja
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 2 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 supena kašika (vanila)
  • sveže mleko - 100 ili 150 g
  • kukuruzni skrob - po želji, 1 kašičica
  • jezero
  • jabuke - 1 ili kruška,
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • jabukov sok - 100 g
  • želatin - 2 supene kašike, natopljen
  • liker - 2 - 3 supene kašike ili sirup
* merne jedinice

Način pripreme

Sve je veoma prosto.

Postoji klasična varijanta pripremanja recepta za krem Plutajuća ostrva, odnosno moderna. U klasičnoj ostrvo se kuva u ključalom mleku, a u savremenoj se priprema u mikrotalasnoj rerni. Ja kuvam obe varijante kako bi se osetila razlika.

Za klasičnu varijantu isperem šerpu sa debelim dnom hladnom vodom, sipam mleko i stavljam na ringlu. Količina mleka zavisi od obima kapaciteta i veličine ostrva. Možete odmah da dodate vanilin šećer ili vanilu.

Odvojim žumanca od belanaca. Belanca umutim u čvrstu penu. Po želji može da se doda nekoliko kapljica limunovog soka. Dodajem šećer u prahu i mutim dok se ne dobiju oštri vrhovi. Za prvu varijantu kašikom oblikujem ostrvca i ubacujem ih u ključalo mleko.

Kuvam nekoliko minuta sa svake strane. Lagano rasporedim po papiru za pečenje ili prosto u tanjiru. Dobro se ohlade.

Za drugu varijantu belanca stavljam u posudu i stavljam u mikrotalasnu rernu na maksimalnu snagu na 30-60 sekundi.

Pripremam krem od jaja. Žumanca mutim dok ne pobele, dodajem šećer i mešam dok se ne istope. Po želji sa šećerom dodajem skrob. Zatim u tankom mlazu sipam vruće mleko (naravno, koristim ono u kom su se kuvala ostrva, tako što ga pre toga procedim).

Nakon toga sipam nazad u šerpu i zagrejem krem na slaboj vatri dok se ne zgusti, uz neprestano mešanje. Ja ga kuvam na vodenoj pari, zato što postoji manja verovatnoća da će se žumanca usiriti.

Količina mleka i nivo gustine zavisi od vaše želje. Desertni krem pokrivam folijom i on se hladi.

U staklene čaše sa postoljem stavljam nekoliko supenih kašika kockica jabuka. Sipam jabukov sok i zamrznem u frižideru na 30 minuta. Nakon toga stavljam nekoliko kašika krema. Na njega stavljam ostrva. Ukrašavam po želji.

Za klasičnu varijantu prvo stavljam krem, zatim ostrva i sipam karamle (imala sam karamel sirup).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: