Način pripreme
Da biste izvršili ovaj recept pripremite kuhinsku vagu za merenje i izmerite sve sastojke u navedenim gramažama, uključujući i vodu.
Najlakše ćete napraviti krekere u blenderu, ali suvi sastojci mogu da se samelju i u mlinu za kafu na primer.
U aparat stavite kinou, ovsene pahuljice, čija semenke, bundevino seme i laneno seme i orahe. Sameljite ih veoma fino.
Dodajte so, vodu i susam i umesite glatko, tvrdo testo. Ako radite blenderom, direktno u njega stavite suve sastojke i zavrtite u nekoliko obrtaja. Tako će se sve savršeno pomešati i vaše testo će biti gotovo za sekundu.
Na sloju papira za pečenje razvijte tanku koru 1-2 mm. Ako se lepi za oklagiju, odozgo pospite malo ražanog brašna ili koristite drugi sloj papira za pečenje koji će pokriti testo i prelazite oklagijom dok se dovoljno ne istanji.
Nazubljenim kuhinjskim sekačem ili pak onim za picu krekere od ovsenih pahuljica isecite na romboide.
Pecite bezglutenske krekere u rerni zagrejanoj na 200°C 10-15 minuta (posmatrajte ih) u zavisnosti od debljine. Treba da budu tanki i da porumene, tako će ostati zaista hrskavi.
Ostavite krekere da se ohlade i izlomite tamo gde su presečeni.
Poslužite kao užinu za grickanje u svako doba ili uz različite umake, namaze ili paštete.
Veoma zdravi, korisni i ukusni krekeri bez glutena i masti, pogodni i za vegane.
Prijatno!