Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot sa nitima sa aromom limuna

Milibrot sa nitima sa aromom limuna

Petya StrahilovaPetya Strahilova
Početnik
18574
Milibrot sa nitima sa aromom limuna
Fotografije: Petya Strahilova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Kakve god milibrote da nam predlažete, ako nije domaće pripremljen, nemojte uopšte da ga hvalite"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 7 komada
  • brašno - 1.5 kg (približno)
  • so - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 22 g
  • šećer - 2 šoljice
  • maslac - 200 g
  • vanila - 1/2 ampule
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • orašasti plodovi - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.

U polovini svežeg mleka umutimo kvasac sa 1 supenom kašikom šećera (od ukupne količine) i 2 supene kašike brašna (koristila sam za pitu). Kad nadođe ponovo promešamo i tako treba da nadođe 3 puta.

Za to vreme umutimo preostalo mleko sa šećerom i dodajemo jaaj (prethodno žicom umućena).

Kad kvasac nadođe treći put, dodajemo smesu od jaja i preostale sastojke ali bez brašna. Ako imate rum, biće lepše. Dodajemo brašno postepeno dok ne dobijemo meko testo koje se ne lepi.

Ostavljamo da nadođe dok se ne utrostruči.

Nakon što nadođe mesimo sa maslacem. Mesimo energično i razvlačimo dok ne dobijemo glatko, meko testo koje ima mehuriće. Što više to bolje. Ja sam mesila više od 1 sat. Ostavljamo ponovo da nadođe dok se ne utrostruči.

Podelimo gotovo testo na loptica (kidam, ne sečem).

Pravimo fitilje, razvučemo i stavljamo od nadeva. Oblikujemo pletenice i ostavljamo da nadođe, Nakon što nadođe, namažemo umućenim žumancem (odvajamo jedno od jajeta) i malo svežeg mleka.

Posipamo šećerom i orašastim plodovima po želji. Pečemo na 160-170 stepeni oko 30-40 minuta. Ako vam se čini da milibrot može da izgori odozgo, pokrijte ga aluminijumskom folijom.

Milibrot sa nitima sa mirisom limuna je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: