Način pripreme
Pačiji file je odlično meso, pogodno za pripremu ukusnih predjela i jela.
Kuva se mnogo lakše i brže od čuvenog magrea od patke i može se marinirati, kao što ćemo uraditi u ovom receptu.
Za marinadu pomešajte sok od pomorandže i malo narendane kore citrusa sa maslinovim uljem, soja sosom, biberom, ruzmarinom i prstohvatom belog luka u prahu.
Očistite file od masnoće i kože, operite ga i osušite.
Stavite u posudu sa marinadom i u njoj lepo uvaljajte komade mesa.
Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider preko noći.
Izvadite mariniranu pačetinu iz posude i poređajte na sloj kuhinjskog papira da upije vlagu (mesto je upilo ono što mu treba, ali ako želite pospite još malo bibera i ruzmarina)
Ispecite filee na jako zagrejanom tiganju sa maslinovim uljem ili biljnim uljem. Dovoljno je da uhvate lepu preplanulost sa obe strane, a da ne pregore previše, da meso ne bi postalo suvo.
Gotovi komadi pačetine su spremni za serviranje, samo preliveni sa dobrim maslinovim uljem i ih možete posuti krupnom solju tipa Maldon. Na ovaj način je file idealno za meze uz crno vino.
Takođe ih možete obogatiti prilogom od povrća, salatom i sosem i postaće lepo glavno jelo.
Ako više volite da ih pripremate kao glavno jelo, po želji, možete od marinade napraviti odličan sos od pačetinu, sve dok je ima dovoljno i nema previše krvi u marinadi.
Da biste to uradili, redukujte tečnost kuvanjem ili je zgusnite sa malo skroba. Varijanta je i dodavanje prženom luku i pravljenje kaše pasiranjem uz dodatak soja sosa, malo meda ili slatka od narandže.
Prijatno sa ovim mariniranim fileima patke u tiganju!