Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Janija»Pirinač Kaldoso sa artičokom

Pirinač Kaldoso sa artičokom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pirinač Kaldoso sa artičokom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Janija pirinač Kaldoso po španskom receptu ima različite varijacije za spremanje, ali mi vam nudimo da probate ovu sa artičokom"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 4 komada
  • pirinač - 200 g, Bomba
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • voda - 1.1 l
  • luk - 70 g (1/4 velika glavica)
  • beli luk - 2 čena
  • celer - 1 struk
  • paprike - 1 komad, zelena
  • listovi cvekle - 40 g ili spanać
  • šargarepe - 1 komad (50 g očišćene)
  • paradajz pire - 80 g od sveže mlevenih paradajza ili konzerva
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • šafran - 1 prstohvat, dlake
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Klasično jelo iz španske kuhinje i pre svega mediteranskih oblasti. Pirinač Kaldoso je janija napravljena pre svega sa morskim plodovima, ali ima i varijanti samo sa povrćem ili pak sa mesom divljači kao što je pačetina ili prepelica.

U ovom receptu pravimo pirinač sa povrćem i ističemo artičoku koja je veoma popularna i koriščena u španskoj kuhinji u raznim oblicima i za mnoštvo jela.

Prvo je očistimo od spoljašnjih listova, skidamo nekoliko slojeva njih, ne žaleći, zato što su tvrdi i ne konzumiraju se. Ostavljamo krhku unutrašnjost i isečemo vrh (on je takođe tvrd i žilav). Ukoliko artičoka ima dršku, ne sklanjamo je, već ostavljamo unutrašnjost i samo je ogulimo od spoljašnjeg sloja.

Svaku unutrašnjost sečemo na četvrtinice i potapamo u hladnu vodu sa sokom od limuna isceđenim u nju, tako povrće neće potamneti.

Pripremamo ostalo povrće - ogulimo i sitno iseckamo luk i beli luk.

Šargarepu možemo da izrendanom ili iseckamo na male kockice, papriku, celer i zelene listove blitve ili spanaća takođe usitnimo. Po želji dodajemo i drugo povrće kojim raspolažemo - na primer oko 50 g tikvice, boraniju ili patlidžan (obavezno oguljeni i iseckani).

U duboku posudu, na španskom Kaldero, ali može da se koristi wok tiganj ili šerpica, se zagreje maslinovo ulje. U njoj se prži sve povrće osim luka i belog luka 10 minuta na umerenoj vatri.

Stavlja se luk i beli luk i kuva se još 10 minuta, nakon čega se dodaje paradajz pire, aleva paprika, šafran i so.

Sipa se voda i u nju se ubacuju četvrtinice artičoke.

Kuva se 20 minuta, sipa se pirinač i ostavlja se da se krčka 13 minuta, ne više.

Cilj je da ima čorbice, a pirinač da bude al dente, s obzirom na to da posle prestoji 5-10 minuta i upija više.

Jelo se servira odmah kada se odmori, zato što ako prestoji, upiće tečnosti i neće biti Kaldoso.

Pirinač Kaldoso sa artičokom je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: