Način pripreme
Kada pravimo domaći sir ili kačkavalj, prilikom njihovog ceđenja se odvaja tečnost koja se naziva surutka. Ona je sjajna za spremanje hlebova i pogača čarobnog ukusa.
Za pravljenje ovog belog hleba sa surutkom, prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte mlečni proizvod, šećer i usitnjeni kvasac. Izmešajte kako bi se istopili.
Dodajte ulje i so, sa strane oko udubljenja da ne bi bilo direktnog dodira sa kvascem.
Umesite glatko i elastično testo. Ono treba da bude mekano, sipkavo i prijatno.
Oblikujte okugli hleb i stavite ga u tepsiju sa prečnikom od 20-22 cm. Pospite brašnom i napravite nekoliko proreza po površini oštrim nožem.
Ostavite hleb da naraste na otprilike sat vremena u toploj prostoriji. Poželjno je da pokrijete krpom ili folijom, ali tako da se ne oslanja na testo, već da ima prostora.
Ispecite ukusni hleb u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 35 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta korica.
Ohladite na rešetci i isecite na kriškice.