Način pripreme
Za testo: U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati šećer, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.
U dublju posudu staviti jaja i razmutiti ih ručnom žicom za mućenje. Dodati ulje, kiselo mleko, rastopljen kvasac i izmešati. Dodati malo brašna, so, prašak za pecivo i izmešati. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo.
Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i još malo mesiti, oko pet minuta, pa podeliti na tri dela.
Uzeti jedan deo i podeliti na osam delova, pa svaki deo premesiti, formirajući jufkicu.
Uzimati po jednu jufkicu, na radnu površinu staviti malo ulja i oklagijom razviti u manji krug na veličinu manjeg tanjirića i premazati omekšalim margarinom.
Rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko margarina i tako naizmenično tanjiti, ređati i premazivati sedam jufkica. Osmu jufkicu rastanjiti i staviti preko margarina i oklagijom razviti u veći krug.
Seći na šesnaest trouglova. Urolati i poređati u pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dva sata.Tada uključiti rernu i dobro je zagrejati na 250 stepeni.
Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa. Tako dobijate četrdeset osam kiflica.
Jaje razmutiti viljuškom, dodati mleko, ulje i izmešati viljuškom, pa premazati svaku kiflicu. Posuti susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta.
Gotove ukusne kiflice izvaditi iz rerne, prekritu čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Kiflice sa kiselim mlekom servirati i poslužiti.
Savet: Pravila sam šesnaest kiflica i tako utrošila jedan deo testa. Preostala dva dela stavila sam u najlon kesu, dobro zavezala i ostavila u zamrzivač. Utrošiću drugom prilikom. Možete ih i nadevati slanim ili slatkim filom po želji.
Prijatno!
Komentari