Sjajan domaći ratluk

Petya StrahilovaPetya Strahilova
Početnik
1465
Sjajan domaći ratluk
Fotografije: Petya Strahilova
1 / 5
10/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
20
"Uveravamo vas da je ukus domaćeg ratluka sto puta bolji nego od kupovnog!"

Potrebni sastojci

  • voda - 3 šolje po 200 g
  • šećer - 4 šolje po 200 g
  • limuntus - 1 kašičica
  • poslastičarska boja - 1/4 kašičice
  • skrob - 1 šolja (ja sam pravila sa kukuruznim, ali može i sa pšeničnim)
  • ružina voda - 50 ml
  • koštunjavo voće
  • začini - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo šećer, vodu i limuntus u šerpu na ringlu na maksimalni stepen.

Nakon što vri 3-4 minuta, mutimo skrob sa šoljom vode i mešamo dobro, da nema grudvi.

Dodajemo skrob u šećerni sirup i kada provri, smanjujemo ringlu na srednju temperaturu, da vri na tihoj vatri, uz neprestano mešanje.

Nakon oko 35-40 minuta treba da bude dovoljno gust.

Bude mnogo gusto, teško za mešanje i razvlači se kao smola. Na izgled liči na žele.

Sklanjamo sa ringle, stavljamo ružinu vodu i boju, mešamo i sipamo i raspoređujemo u posudu za pečenje sa namazanim papirom za pečenje.

Možete da stavite i orašaste plodove u domaći ratluk, dok je topao. Pokriva se folijom u ostavlja se najmanje 3 sata u frižideru. U principu se korisiti i krem Tarar, ali moj recept je bez njega.

Nakon 3 sata vadimo sjajan domaći ratluk iz frižidera, sečemo na ivice, posle na kocke i uvaljamo u šećer u prahu sa skrobom, kokosovim brašnom ili istopljenom čokoladom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: