Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni Kolač»Kolač sa jagodama sa prelivom

Kolač sa jagodama sa prelivom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638792k159
Kolač sa jagodama sa prelivom4 / 4
14/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Teško da ćete i vi imati strpljenja da ohladite ovaj kolač sa jagodama pre nego što ga pojedete"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • brašno - 220 g
  • kravlji maslac - 125 g
  • so - prstohvat
  • jaja - 1 komad
  • šećer u prahu - 60 g
  • jagode - 400 g
  • za preliv
  • jaja - 1 komad
  • žumanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 3 supene kašike
  • vanila - 1 komad
  • pavlaka - 100 ml, slatka
  • brašno - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za koru:

U posudi pomešamo 220 g brašna (prosejanog), 125 g ohlađenog kravljeg maslaca i prstohvat soli. Mutimo 1 jaje sa 60 g šećera u prahu. Dodajemo u brašno.

Mesimo testo pomoću miksera (ne rukama da se maslac ne bi istopio od toplote ruku).

Oblikujemo ga u loptu, uvijamo streč folijom i ostavljamo u frižideru na sat vremena.

Razvijamo testo između streč folije. Oblikujemo krug koji je veći od veličine tepsije za paj u kojoj ćemo peći kolač sa jagodama.

Papir za pečenje stavljamo u tepsiju (dno i zidove) i pažljivo prebacujemo testo. Oblikujemo koru tako da ima bord.

Odozgo ređamo iseckanih 400 g jagoda u malim komadićima. Pečemo aromatični voćni kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta.

Za to vreme pripremamo preliv:

U posudi umutimo 1 jaje, 1 žumance, 3 supene kašike šećera u prahu i 1 vanilu.

Dodajemo 100 ml tečne pavlake i 2 supene kašike brašna. Mutimo dok se ne dobije glatka smesa.

Zalivamo kolač glazurom i pečemo na 200 °C na gornjem grejaču 20 minuta.

Ohlađeni kolač sa jagodama sa prelivom dekorišemo i serviramo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: