Način pripreme
Veoma dobro ocedite prethodno odmrznuti spanać. Pomešajte ga sa uljem i pasirajte dok se ne dobije gladak pire.
Umutite jaja zajedno sa šećerom i čim smesa pobeli, u nju dodajte vanilu i pire od spanaća. Na kraju dodajte brašno prethodno prosejano sa praškom za pecivo.
Mešajte dok se ne dobije smesa za kolače.
Pripremite dva jednokratna kalupa sa prečnikom od 20 cm. Stavite papir za pečenje u njih i sipajte po 3 kutlače od smese. Pažljivo izravnajte.
Zagrejte rernu na 170 stepeni i pecite kore tridesetak minuta ili dok ne budu gotove.
Izvadite kore i ostavite da se ohlade. Izravnajte ih pomoću oštrog noža, a ostatke izrendajte na rende.
U međuvremenu pripremite sirup tako što izmešate med u toplom mleku, dok se ne rastvori.
Na tanjir stavite jednu koru i prelijte je sa otprilike 8-9 kašika slatkog mleka. Premažite delom umućenog krema od pavlake, krem sira i šećera u prahu. Ako je krem mnogo gust, razredite s 2-3 kašike mleka.
Odozgo stavite drugu koru i ponovo je prelijte. Celu torticu namažite belim kremom.
U 2-3 kašike odvojenog krema rastvorite crvenu boju i izmešajte. Stavite ponegde crveni krem na tortu od pavlake.
Odozgo pažljivo pređite silikonskom četkom kako bi se formirale crtice. Špricajte ružice i koru pospite izrendanim mrvama.
Ohladite tortu i servirajte.
Torta sa pavlakom i korama od spanaća je neobična.