Način pripreme
Ako ste ostali bez amonijačne sode za vaše uskršnje gurabijice, nemojte očajavati, već zavrnite rukave i napravite ove isto toliko ukusne kolačiće za praznik, ali sa običnom sodom bikarbonom.
Prosejte brašno u posudu, pomešajte ga sa šećerom i vanilom i napravite rupu u sredini. U nju sipajte kiselo mleko i sodu i izmešajte.
Kada se mlečna smesa aktivira, dodajte veoma meku ili poluistopljenu svinjsku mast, malo ulja, kore citrusa i sok i umućeno jaje.
Umesite glatko testo (dodatno posipajte brašno ukoliko je potrebno) i razvijte ga na blago nabrašnjenoj radnoj površini.
Isecite gurabijice sa oblicima cvetova, zeka ili čime raspolažete.
Poređajte ih u dve tepsije, obložene papirom za pečenje i premažite žumancem.
Gurabijice pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 16 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.
Eto, moguće je da napravite gurabijice i bez amonijačne sode koje su isto toliko praznične i ukusne!
Neka vam je slatko!
Uskršnje gurabijice sa sodom su gotove.