Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabijice sa sodom

Uskršnje gurabijice sa sodom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Uskršnje gurabijice sa sodom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
16 min.
Ukupno
31 min.
Porcije
10
"Neobične gurabijice, odgovarajuće kako za praznike, tako i za radne dane"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g + za dodatno mešenje
  • jaja - 1 komad, za testo XL + 1 žumance za premazivanje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 85 g, gusto, punomasno
  • šećer - 100 g + za posipanje
  • vanila - 1 kesica od 2 g
  • pomorandža - 3 supene kašike, sok + malo kore
  • kora limuna - od 1/2 limuna, samo žuti deo
  • svinjska mast - 50 g
  • ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ako ste ostali bez amonijačne sode za vaše uskršnje gurabijice, nemojte očajavati, već zavrnite rukave i napravite ove isto toliko ukusne kolačiće za praznik, ali sa običnom sodom bikarbonom.

Prosejte brašno u posudu, pomešajte ga sa šećerom i vanilom i napravite rupu u sredini. U nju sipajte kiselo mleko i sodu i izmešajte.

Kada se mlečna smesa aktivira, dodajte veoma meku ili poluistopljenu svinjsku mast, malo ulja, kore citrusa i sok i umućeno jaje.

Umesite glatko testo (dodatno posipajte brašno ukoliko je potrebno) i razvijte ga na blago nabrašnjenoj radnoj površini.

Isecite gurabijice sa oblicima cvetova, zeka ili čime raspolažete.

Poređajte ih u dve tepsije, obložene papirom za pečenje i premažite žumancem.

Gurabijice pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 16 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.

Eto, moguće je da napravite gurabijice i bez amonijačne sode koje su isto toliko praznične i ukusne!

Neka vam je slatko!

Uskršnje gurabijice sa sodom su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: