Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Prolećna tanka pica sa jajima

Prolećna tanka pica sa jajima

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k175
Prolećna tanka pica sa jajima
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 7
15/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Ako želite da vaša pica bude sa hrskavom koricom i sočnim nadevom, ovo je pravi recept za vas"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • tipsko brašno - 1 šolja
  • kukuruzno brašno - 1 šolja, fino
  • himalajska so - 1 kašičica, ravna
  • šarlan - 2 supene kašike (suncokretovo ulje)
  • voda - oko 2/3 šolje (blago topla)
  • Za posipanje
  • jaja - 3 komada
  • masline - 6 komada, prirodne
  • kukuruz - 2 supene kašike, iz konzerve
  • zelje - 10 listova (srednji)
  • kiseljak - 5 listića
  • mladi luk - ½ šolje, iseckan
  • spanać - 1 šolja, iseckan
  • divlja nana - 2 stuka (sveži listovi)
  • šarlan - 2 supene kašike (suncokretovo ulje)
  • himalajska so - 1 kašičica
  • crni biber - ¼ kašičice, mleveni
  • kumin - 1 prstohvat, po želji
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • kačkavalj - oko 100 g (2 šake, izrendan)
* merne jedinice

Način pripreme

Proizvode merimo šoljom za čaj - 250 ml vode.

Prvo pripremamo testo tako što za taj cilj pomešamo sastojke za njega u dubokoj posudi: tipsko i kukuruzno brašno, himalajsku finu so, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje).

Izmešamo ih i postepeno počinjemo da dodajemo toplu vodu. Umesimo meko testo. Pokrivamo krpom i ostavljamo sa strane dok pripremamo zeleni nadev za picu od povrća.

Prolećni zeleniš koji smo prethodno ubrali iz bašte operemo, očistimo od spoljašnjih drški i sitno iseckamo.

Ogulimo stari luk i takođe sitno iseckamo.

U zagrejani tiganj sa malo šarlana sipamo iseckan zeleniš i luk, posolimo 1 kašičicom himalajske soli i izmešamo. Poklopimo tiganj poklopcem, tako što s vremena na vreme mešamo i ponovo zaklopimo. I tako dok zeleni listovi ne omeknu i dok se njihova količina značajno ne smanji.

Malo pre nego što skinemo sa ringle - začinimo mlevenim crnim biberom, alevom paprikom i kuminom po želji.

Razvijamo testo za picu u krug pomoću male oklagije. Stavljamo ga u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje i još ga razvijamo dok se ne dobije krug veličine otprilike: prečnik 30 cm i debljine 5 mm.

Ivice preklopimo malo ka unutra i prstima pritiskamo kako bi se zalepile.

Raspoređujemo omekšali zeleni nadev odozgo u fini sloj, tako da ga bude svuda po testu, osim na presavijenim krajevima.

Pečemo na 200°C otprilike 10 minutica. Nakon toga vadimo ukusnu picu, odozgo posipamo zrncima kukuruza (iz konzerve) i prirodnim maslinama - iseckanim na male komadiće.

Pravimo mesto za 3 jaja lagano izguravajući zeleni nadev, tako da se dobiju tri prazna kruga. U svako gnezdo sipamo po 1 sirovo jaje.

Ponovo vraćamo u rernu i pečemo još otprilike 15 minuta dok ne budu gotova jaja.

Nakon toga posipamo po celoj pici izrendani kačkavalj, dodatno pečemo još nekoliko minutica (otprilike 3 min.) samo koliko je ptrebno da se istopi.

I pica je gotova!

Jednostavna, ukusna i aromatična prolećna zelena tanka pica sa jajima - sa sočnim nadevom i hrskavom koricom!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: