Način pripreme
Kada govorimo o Rižotu zamišljamo kremastu i nežnu vazdušastu teksturu koja miluje nepce. Osim maslaca, sireva i ponekad dodatka od pavlake, rižoto je kremast i zbog sorte pirinča koja se koristi za njega i njegovog visokog sadržaja skroba.
Skrob se odvaja prilikom mešanja (druga karakteristika rižota), a pirinač ne narušava svoju celovitost i zrnca stoje odvojena jedna od drugog, nikada slepljena ili preterano mekana i prekuvana.
U ovom zanimljivom rižotu sa netipičnim proizvodom za njega - algama, nećemo koristiti sireve, pavlaku ili maslac za kremastu strukturu, već ćemo je postići jedino računajući na prirodne kvalitete samog pirinča Arborio ili Karnaroli (nabrajam ih, zato što su među najpoznatijim, ali ima i drugih odgovarajućih sorti za pirinač koje mogu da budu ekonomičnije).
Alge koje sam ja koristila su Vakame, ali vi možete da izaberete i druge po vašem ukusu. One daju zaista unikatan i veoma svež ukus rižotu.
Stavite ih da se hidriraju u vodi dok ne dođe red da budu upotrebljene.
Iseckajte luk i propržite ga dok ne omekne na maslinovom ulju, na umerenoj vatri 4 minute.
Stavite pirinač, posolite i propržite i njega na 3 minute.
Sipajte vino i zajedno sa njim ubacite i pečurke iseckane na kockice. Kuvajte sa otvorenim poklopcem minut-dva, kako bi alkohol ispario.
Ocedite alge i takođe dodajte u jelo, primetićete da su one za tako kratko vreme veoma brzo nabubrele i izgledaju kao sveže. One koje kupujem su u trakicama, ali ukoliko su vaše veće, iseckajte ih.
Sipajte dve, tri kutlače vrućeg bujona i mešajte dok pirinač ne upije. Sipajte tako bujon još dva puta dok ga ne upije i ne zaboravite da mešate jelo, s obzirom na to da smo već objasnili o poželjnom odvajanju skroba prilikom ovog procesa.
Kuvanje pirinča traje približno 15 minuta, ali zavisi i od vašeg ukusa. U slučaju da vam ponestane bujona, a pirinač vam izgleda još tvrd, sipajte malkice vode.
Gotov rižoto poslužite odmah, nije dobro da stoji, zato što će izgubiti svoj čar i izgled.
Pre nego što servirate pospite sveže mlevenim crnim biberom.
Prijatno!
Posni rižoto sa Vakame algama i pečurkama bukovačama je gotov.