Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa kvascem i pistaćima

Baklava sa kvascem i pistaćima

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2117k396
Baklava sa kvascem i pistaćima
Fotografije: Stoyanka Rusenova
4 / 5
17/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
9
"Teško može da se zameni slatkoća turske baklave, još teže ako u njoj ima i pistaća"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 20 g, živ
  • mleko - 200 ml, sveže
  • koštunjavo voće - 5 šolja, mleveno, od oraha
  • brašno - 1 kg, tip 500
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 200 ml
  • sirće - 1 kašika
  • so - prstohvat
  • cimet - 1 kesica
  • sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1litar
  • pistaći - mleveni za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo što treba da uradimo je da rastvorimo kvasac u mleku i ostavimo da naraste.

U njega dodajemo šećer, 2 kašike, ulje - takođe 2 kašike, sirće, so i jaja, koja dodajemo jedno po jedno.

Dodajemo brašno i zamesimo testo koje delimo na 6 lopti, koje ostavljamo da naraste.

Od svake lopte razvijamo koru koju mažemo uljem.

Svaku koru ređamo jednu na drugu, dolazeći do tri. Ili oformimo dve trojke.

Prvu trojku posipamo polovinom oraha i cimeta i počinjemo da uvijamo u rolat pomoću ražnjića.

Izvučemo ražnjić, ali pre toga naguramo same kore ka sredini.

Sečemo gotov rolat na debljinu od 5-6 cm.

Pripremamo posudu za pečenje, koju mažemo i stavljamo gotove baklavice.

Ostavljamo malo da narastu i tada stavljamo u posudu za pečenje da se peku u umerenoj rerni.

Tako spremimo i drugu trojku od loptica.

Prelivamo sirupom, spremljenim od litra vode i kilograma šećera.

Kada je turska baklava topla prelivamo hladnim sirupom i obrnuto.

Ostavljamo da odstoji 24 sata i tada posipamo odozgo sitno mlevenim pistaćima.

Nek vam je praznično uz ovu baklavu sa kvascem i pistaćima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: