Način pripreme
Kuvajte krompir dok ne bude gotov u posoljenoj vodu, nemojte ga ljuštiti. Ostavite da se potpuno ohladi.
Zagrejte sveže mleko i rastvorite u njemu kvasac, šećer i 2-3 kašike brašna.
Narendajte na krupno rende krompir i gaudu.
Prosejte brašno u napravite udubljenje.
Dodajte u njega sve sastojke osim maslaca i zamesite meko testo.
Ako je neophodno dodajte još brašna. Pokrijte testo folijom i ostavite na toplom da naraste, dok ne udvostruči svoj obim.
Gotovo testo podelite na 12-14 jednakih delova.
Na nabrašnjenoj površini razvijte svaki u elipsu debljine oko pola centimetra i namažite mekim (neistopljenim) maslacem. Uvijte u rolat, uvrnite dva kraja i blago izvucite. Nakon toga uvijte u puža.
Poređajte male pitice u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje i ostavite da ponovo narastu još 20 minuta.
Umutite jedno jaje u namažite njime pitice. Ako želite pospite semenkama po izboru.
Stavite pogačice da se peku u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobiju prijatnu zlatastu preplanulost.
Veoma ukusne pogačice sa gaudom i origanom i aromom maslaca.