Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Pogačice sa gaudom i origanom

Pogačice sa gaudom i origanom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Pogačice sa gaudom i origanom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Pogačice sa gaudom i origanom koje možete da jedete direktno ili da sačekate osnovno jelo - nekako osećamo da će biti ovo prvo"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 700 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • jaja - 2 komada
  • krompir - 2 komada (skuvan)
  • gauda - 150 g
  • origano - 1 kašičica (suv)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 80 g (meki)
  • jaje - 1 komad, za mazanje
  • semenke - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Kuvajte krompir dok ne bude gotov u posoljenoj vodu, nemojte ga ljuštiti. Ostavite da se potpuno ohladi.

Zagrejte sveže mleko i rastvorite u njemu kvasac, šećer i 2-3 kašike brašna.

Narendajte na krupno rende krompir i gaudu.

Prosejte brašno u napravite udubljenje.

Dodajte u njega sve sastojke osim maslaca i zamesite meko testo.

Ako je neophodno dodajte još brašna. Pokrijte testo folijom i ostavite na toplom da naraste, dok ne udvostruči svoj obim.

Gotovo testo podelite na 12-14 jednakih delova.

Na nabrašnjenoj površini razvijte svaki u elipsu debljine oko pola centimetra i namažite mekim (neistopljenim) maslacem. Uvijte u rolat, uvrnite dva kraja i blago izvucite. Nakon toga uvijte u puža.

Poređajte male pitice u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje i ostavite da ponovo narastu još 20 minuta.

Umutite jedno jaje u namažite njime pitice. Ako želite pospite semenkama po izboru.

Stavite pogačice da se peku u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobiju prijatnu zlatastu preplanulost.

Veoma ukusne pogačice sa gaudom i origanom i aromom maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: