Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa sirom i slaninom

Pogača sa sirom i slaninom

Pogača sa sirom i slaninom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Ukusna pogača sa sirom i slaninom, odlična za sve posebne prilike!"

Potrebni sastojci

  • suvi kvasac - 1 komad
  • sveže mleko - 250 ml
  • mlaka voda - 50 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • belo brašno - 2 šolje
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • nadev
  • sir - 100 g
  • slanina - 100 g
  • sveže mleko - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac pomešamo sa mlakom vodom, šećerom i 2 supene kašike brašna i ostavljamo da nadođe.

Pomešamo dve vrste brašna i sa ostalim sastojcima zamesimo srednje meko testo.

Ostavljamo na toplom da nadođe 30-40 minuta i podelimo na 6 jednakih delova.

Svaki razvučemo na elipsu dugu 22 cm, nožem isečemo sa jedne strane na široke trake.

U drugu polovinu stavljamo komade slanine i sir.

Uvijamo kiflice i poređamo na papir za pečenje 1 u sredinu i druge oko nje kao cvet.

Nadolati još 20 minuta, namažemo svežim mlekom.

Pečemo lepu pogaču u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju oko 35 minuta, pred kraj pokrivamo folijom.

Na dno stavljamo posudu sa malo vode.

Vadimo, namažemo pogaču cvet maslacem i pokrivamo krpom 10 minuta!

Ukusna pogača sa sirom i slaninom, odlična za ručak ili za neke specijalne prilike!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: