Način pripreme
Kvasac se aktivira u posudi sa zagrejanom polovinom svežeg mleka i malo šećera. Ostavlja se na toplom na otprilike 10 minuta da nadođe.
Brašno se proseje zajedno sa solju. U sredini njega se pravi udubljenje u koje se stavlja ostali šećer, ostalo mleko, vanilin šećer, prethodno umućena jaja i nadošli kvasac.
Umesi se meko glatko testo tako što se u porcijama dodaje i istopljeni maslac. Testo se oblikuje u loptu, pokriva se pamučnom krpom i ostavlja se na toplom dok ne udvostruči zapreminu.
Za to vreme se priprema kakao krem. Za taj cilj u posudi se pomešaju omeknuli maslac, kakao, šećer, sveže mleko i vanilin šećer. Sve se meša dok se ne dobije homogena kaša.
Naraslo testo se razvija u pravougaonik. Premazuje se pripremljenim kakao kremom i uvija se u rolat.
Rolat se seče po dužini u svaki deo se uvija jedan na drugi, u spiralni oblik kao puž, ali sa rasečenim delom spolja. Tehnika uvijanja je kao i za krufine.
Prebacuje se u mali, ali visoki kalup, prethodno obložen papirom za pečenje. Ja sam koristila malu, visoku šerpu.
Ruski milibrot se ostavlja da ponovo naraste. Premazuje se umućenim žumancem i stavlja se da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 10 minuta.
Nakon toga se temperatura smanjuje na 170 stepeni, a pečenje milibrota se nastavlja još otprilike 50 minuta ili dok ne bude gotov.