Način pripreme
Očistite ribu crveni zubatac i lepo je operite iznutra i spolja, posušite je papirnim ubrusom.
Ako po prvo put obrađujete ovu ribu, bilo bi dobro da makazama isečete peraja i škrge, zato što su veoma oštre, najbolje je da radite rukavicama.
Tankim nožem napravite blage poprečne proreze na ribi.
U malu posudu stavite 1 čen belog luka, istucan u pastu, prstohvat soli, prstohvat crnog bibera, sok ½ limuna i sok ½ pomorandže, 1 kašičicu maslinovog ulja.
Ovom smesom premažite ribu sa svih strana, ukoliko ostane smese stavite je na ribu pre njenog pečenja.
Ribu napunite kriškama limuna i pomorandže, iseckanih na kružiće, pospite majčinom dušicom, stavite ruzmarin i komadiće maslaca.
Operite batat i isecite ga po dužini na deblje kriške i pospite ih solju.
Odsecite ¼ korena celera, ogulite koru i isecite na krupnije kocke, posolite solju,
U pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje i posutu s 2 supene kašike maslinovog ulja stavite ribu, oko nje poređajte krompire, kockice celera i ostali beli luk bez da ga gulite.
Po ribi pospite malo maslinovog ulja i ostalu smesu.
Tepsiju sa ribom i povrćem stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni otprilike 45 minuta.
Jelo od ribe sa krompirom poslužite sa sočnom salatom od svežeg povrća.
Probajte crvenog zubatca sa slatkim krompirom u rerni! Neka vam je slatko!