Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Crveni zubatac sa slatkim krompirom u rerni

Crveni zubatac sa slatkim krompirom u rerni

Vesela SHVesela SH
Šegrt
226126
Crveni zubatac sa slatkim krompirom u rerni
Fotografije: Vesela SH
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Za jedan zdrav i ne manje ukusan ručak predlažemo neobičnu pečenu ribu sa slatkim krompirom u rerni. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • crveni zubatac - 1 kg, 200 g, riba
  • slatki krompir - 3 komada
  • celer - ¼ korena
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 20 - 30 g
  • limun - 1 komad
  • pomorandže - 1 komad
  • majčina dušica - 1 supena kašika
  • ruzmarin - 2 - 3 struka
  • beli luk - 5 čenova
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ribu crveni zubatac i lepo je operite iznutra i spolja, posušite je papirnim ubrusom.

Ako po prvo put obrađujete ovu ribu, bilo bi dobro da makazama isečete peraja i škrge, zato što su veoma oštre, najbolje je da radite rukavicama.

Tankim nožem napravite blage poprečne proreze na ribi.

U malu posudu stavite 1 čen belog luka, istucan u pastu, prstohvat soli, prstohvat crnog bibera, sok ½ limuna i sok ½ pomorandže, 1 kašičicu maslinovog ulja.

Ovom smesom premažite ribu sa svih strana, ukoliko ostane smese stavite je na ribu pre njenog pečenja.

Ribu napunite kriškama limuna i pomorandže, iseckanih na kružiće, pospite majčinom dušicom, stavite ruzmarin i komadiće maslaca.

Operite batat i isecite ga po dužini na deblje kriške i pospite ih solju.

Odsecite ¼ korena celera, ogulite koru i isecite na krupnije kocke, posolite solju,

U pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje i posutu s 2 supene kašike maslinovog ulja stavite ribu, oko nje poređajte krompire, kockice celera i ostali beli luk bez da ga gulite.

Po ribi pospite malo maslinovog ulja i ostalu smesu.

Tepsiju sa ribom i povrćem stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni otprilike 45 minuta.

Jelo od ribe sa krompirom poslužite sa sočnom salatom od svežeg povrća.

Probajte crvenog zubatca sa slatkim krompirom u rerni! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: