Način pripreme
Operite i posušite ribu crveni zubatac. Napravite nekoliko proreza sa jedne strane fileta. Iscedite na nju limunov sok i istrljajte solju i maslinovim uljem, uključujući i proreze.
Ostavite tako da odstoji otprilike 30 minuta tako što za to vreme spremate povrće.
Operite i naseckajte tikvicu i patlidžan na kolutiće. Pospite patlidžan solju i ostavite da ispusti gorak sok. Dobro operite i poređajte u tepsiju namazanu maslinovim uljem.
Pospite sa još masnoće i zapecite na otprilike 15 minuta dok ne omekša, nakon toga za otprilike isto vreme stavite tikvice.
Izvadite tepsiju iz rerne, stavite ribu na povrće i poređajte slatke male paprike i oguljene i prepolovljene čenove belog luka. Sipajte riblji bujon, posolite blago i pospite sa još maslinovog ulja.
Pecite ribu Crveni zubatac na 190-200°C, dok proizvodi ne dobiju lepu boju i tečnost u procepima ribe ne ispari (indikator da je gotova). Vreme pečenja sočne ribe zavisi od veličine Crvenog zubatca.
Poslužite sa kriškama limuna i sa lepim belim vinom Rizling.
Prijatno sa mojom ribom Crveni zubatac sa patlidžanom i tikvicom u rerni!