Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Crveni zubatac u rerni sa raskošnim sosom

Crveni zubatac u rerni sa raskošnim sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Crveni zubatac u rerni sa raskošnim sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
10/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Ukusna riba sa ukusnim sosom - odlična kombinacija"

Potrebni sastojci

  • crevni zubatac - 1 riba, 1.2 kg (težina očišćene)
  • maslinovo ulje - otprilike 200 ml
  • jabukovo sirće - 100 ml
  • belo vino - otprilike 200 ml + za dolivanje prilikom pečenja i u sosu
  • limuno - 2 komada
  • skrob - 1 supena kašika
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • beli biber - 2 prstohvata
  • ljuta paprika - 2 - 3 prstohvata ili po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i posušite crvenog zubatca. Stavite ribu na kujinjsku dasku i napravite otprilike 4 poprečna proreza po celom gornjem fileu dosežući skoro do kosti. Neka bude otpriike dva prsta rastojanje između svakog proreza.

Istrljajte iznutra i spolja solju, belim biberom i maslinovim uljem i stavite u tepsiju sa razrezima okrenutim ka gore. Tepsija može da bude samo nauljena ili pak pokrivena folijom ili papirom za pečenje da ciljem da se za nju ne lepi crveni zubatac,

U procepe ubacite po jednu tanku krišku limuna i zalijte belim vinom, mlazom maslinovog ulja i veoma malo vode (vodu sipajte samo na dno, a ne direktno na ribu tako što možete da jed dodate i za vreme pečenja, samo ukoliko primetite da je tečnost provrela.

Ubacite u zagrejanu rernu na 180-190 stepeni sa ventilatorom i pecite ribu otprilike 30-35 minuta ili dok oko ribe ne pobeli.

Za to vreme ogulite isecite beli luk na tanke kolutiće. Stavite ga da se proprži u više maslinovog ulja. Ako želite da ga servirate hrskavog, čim blago porozi izvadite ga. U protivnom slučaju nastavite dalje.

Stavite ljuspice ljute paprike, i kada se blago proprži, sipajte sirće i redukujte, posle dodajte sok od jednog limun sa malo skroba umućenog u njemu za gustinu.

Neprestano mešajte tako što po potrebi sipate još tečnosti - vodu ili belo vino.

Kada je crveni zubatac ispečen, zalijte sosom i poslužite odmah.

* Ukoliko vam se kiselost sosa za ribu čini previše, možete sirće u potpunosti da zamenite belim vinom i da računate samo na kiselinu limuna.

Gustina sosa je takođe prema preferencijama, ali je dobro da bude ređi kako bi se slio sa ribom, nakon što je zalijete.

Crveni zubatac u rerni sa raskošnim sosom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: