Način pripreme
Povrće se iseče.
U zagrejanom ulju se zaprže luk, beli luk i pečurke sa malo soli. U njih se dodaje šargarepa, celer i majčina dušica.
Sipa se vino i ostavlja se nekoliko minuta.
Nakon toga se dodaje soja sos, paradajz pire, ruzmarin, lovorov list i so po ukusu.
Preko šerpe se stavlja nastvak/korpica za kuvanje na pari i u nju se stavlja karfiol. Poklopac šerpe se stavlja odozgo i ostavlja se ringla na srednjem stepenu, da se dinsta karfiol za to vreme.
Kada karfiol potpuno omekša, ostavlja se sa strane da se prohladi.
U šerpu se stavlja spanać, po želji iskidan i dodaje se malo vode.
Kukuruzni skrob se rastvori sa tri kašike vode i dodaje se u šerpu, kada voda provri i spanać omekša. Promeša se dobro i isključuje se ringla.
Skuvan i oljušten krompir se samelje zajedno sa karfiolom u secku, da postane gladak pire. Ako ima potrebe dodaju se nekoliko kašika vode. Začinjava se solju i biberom i po želji mogu da se dodaju i drugi začini.
Servira se tako što se preko dela pirea s karfiolom stavlja povrće.
Umesto crvenog vina za recept sa pečurkama može da se koristi belo vino, viski ili brendi.