Način pripreme
Za recept možete da koristite konfitirane ili sveže gornje pačije batake. Razlika će biti malo u ukusu i u vremenu pripremanja.
Maslinovo ulje i pačija mast se istope na umerenoj vatri.
Stavljaju se bataci i proprže da se dobije zlatasta boja.
Vade se, ako su konfitirani, ali ako su sveži ostavljaju se u šerpi i nastavlja se dalje:
Stavljaju se čenovi belog luka - oguljeni, ali celi. Luk po originalnom receptu se dodaje krupno iseckan - na četvrtinice. Ja ga volim sitno iseckanog, zbog toga ga seckam.
Dodaje se paradajz pire, so i biber i sve se proprži na 10 minuta.
Sipa se brendi, stavlja se i lovorov list i kuva se pod poklopcem 40 minuta. Ako se koriste bataci konfi, dodaju se u ovom trenutku ili malo kasnije, s obzirom na to da njima nije potrebna termička obrada, ali ipak je dobro da se kuvaju sa svim ostalim kako bi pustili aromu.
Ako su bataci sveži proverava se da li su gotovi za 40 minuta i dobro dinstani i po proceni se ostavljaju još određeno vreme na ringli.
Janija se servira sa pečenim povrćem, prženim krompirićima ili drugim garnirungom po izboru. Obavezan je i lep hleb koji se topi u ustima od ukusnog sosa.
Pačiji bataci na katalonski način su gotovi.