Način pripreme
1. Pripremite sos, prvo izlupajte ili sameljite bademe. Odvojite sa strane.
Ribu operite, osušite i natrljajte solju i biberom.
2. Iseckajte luk i beli luk i propržite u maslinovom ulju dok ne omekša - 8 minuta. Sipajte u njih bademe, sos od paradajza i alevu papriku, mešajte kratko, nakon toga sipajte vino i kuvajte sa otvorenim poklopcem 1 minut da alkohol ispari.
3. Dodajte koncentrisan riblji bujon (ili istru količinu vode plus 1/2 kockice ribljeg bujona), stavite šafran i malo soli i kuvajte 15-20 minuta. Gotov sos po želji pasirajte da bude gladak.
4. Ribu možete pripremiti na pari ili u rerni. Za prvu varijantu koristite uređaj za kuvanje na pari, u vodu stavite grančice ruzmarina i lovorov list, za više arome možete koristiti i drugi buket mirisa i začina. Kuvajte orade na pari 15 minuta.
5. Ako vam je lakše u rerni, samo ih stavite u pleh, pospite sa malo maslinovog ulja i sa strane i u stomak stavite začine. Možete uviti u foliju. Kuvajte ponovo 15 minuta (190-200 stepeni) ili dok riba ne postane krta.
6. Gotove orade stavite na tanjir i sa strane prelijte aromatičnim sosom.
Prijatno!