Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Orada na katalonski način

Orada na katalonski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Orada na katalonski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
11/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Postoji mnogo načina za priprmeu orade, ali ovaj nam je omiljeni - probajte i videćete zašto"

Potrebni sastojci

  • orada - 500 g (2 ribe, cele, bez unutrašnjosti)
  • ruzmarin - 2 grančice
  • lovorov list - 1 komad
  • beli biber - 2 prstohvata
  • so
  • za sos
  • bademi - 100 g
  • luk - 100 g (1 glavica)
  • beli luk - 2 čena
  • sos od paradajza - 100 g
  • belo vino - 120 ml
  • riblji bujon - 150 ml, koncentrovan
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • šafran - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite sos, prvo izlupajte ili sameljite bademe. Odvojite sa strane.

Ribu operite, osušite i natrljajte solju i biberom.

2. Iseckajte luk i beli luk i propržite u maslinovom ulju dok ne omekša - 8 minuta. Sipajte u njih bademe, sos od paradajza i alevu papriku, mešajte kratko, nakon toga sipajte vino i kuvajte sa otvorenim poklopcem 1 minut da alkohol ispari.

3. Dodajte koncentrisan riblji bujon (ili istru količinu vode plus 1/2 kockice ribljeg bujona), stavite šafran i malo soli i kuvajte 15-20 minuta. Gotov sos po želji pasirajte da bude gladak.

4. Ribu možete pripremiti na pari ili u rerni. Za prvu varijantu koristite uređaj za kuvanje na pari, u vodu stavite grančice ruzmarina i lovorov list, za više arome možete koristiti i drugi buket mirisa i začina. Kuvajte orade na pari 15 minuta.

5. Ako vam je lakše u rerni, samo ih stavite u pleh, pospite sa malo maslinovog ulja i sa strane i u stomak stavite začine. Možete uviti u foliju. Kuvajte ponovo 15 minuta (190-200 stepeni) ili dok riba ne postane krta.

6. Gotove orade stavite na tanjir i sa strane prelijte aromatičnim sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: