Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Hladne supe»Mlečna supa»Hladna vegan čorba sa zeljem i cveklom

Hladna vegan čorba sa zeljem i cveklom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Hladna vegan čorba sa zeljem i cveklom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Leto kuca na vrata, zato je vreme da dodajemo sveže hladne čorbice na svoj meni"

Potrebni sastojci

  • ovsene pahuljice - 1 šolja, fine
  • crvena cvekla - 1 glavica, srednje velika
  • zelje - 10 listova, sveže ubranih
  • kiseli krastavčići - 2 komada, iz tegle
  • orasi - 2 - 3 kašike, namrvljeni
  • mladi luk - 1/3 vezice, perca
  • sremuš - 3 - 5 svežih listova
  • šarlan - 1 kašika, suncokretovo ulje
  • himalajska so - 1 ravna kašičica, po ukusu
  • sok od limuna - od polovine limuna, po ukusu
  • balsamiko - 1 kašičica
  • jabukovo sirće - po ukusu, po želji
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • voda - 3 šolje, filtrirana voda
* merne jedinice

Način pripreme

Izuzetno sveža, ukusna i zdrava hladna čorba za jedan ukusni veganski meni.

U dubokoj posudi natopimo jednu šolju finih ovsenih pahuljica zajedno sa polovinom oljuštene i isečene crvene cvekle, sa tri šolje filtrirane vode oko 20 minuta.

Za to vreme spremamo listove zelja: isečemo drške od oko deset velikih listova, operemo ih i isečemo. Prelivamo ih sa vrućom vodom iz električnog bokala i ubrzo ga dobro procedimo.

Vraćamo se na ovseno mleko. Ručnim mikserom temeljno pasiramo natopljene ovsene pahuljice i crvenu cveklu. Procedimo ružičasto ovseno mleko od mekinja kroz veliku finu cediljku i sipamo u posudu u kojoj ćemo spremati čorbu. Sipamo začine: sveže ceđen sok od limuna, himalajsku so - po ukusu, šarlan (hladno ceđeno nerafinisano suncokretovo ulje), balsamiko sirće i mleveni biber. Ponovo pasiramo nekoliko sekundi, da može vegansko mleko potpuno da upije i da se himalajska so dobro rastvori.

Dodajemo oceđene listove zalje isečene na sitno, 2-3 kašike namrvljenih oraha, dva kisela krastavčića iz tegle isečena na sitno, trećinu vezice pera mladog luka i 3-5 svežih listova sremuša.

Mešamo i ako je neophodno dodatno začinjavamo sokom od limuna i himalajskom solju našu mlečnu čorbu sa samo biljnim sastojcima.

Serviramo osvežavajuću prolećnu hladnu vegan čorbu sa zeljem, cveklom i sremušem kao jedan raskošan obrok (pogodan i za vreme posta).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: