Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Rumbač u salsi verde

Rumbač u salsi verde

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Rumbač u salsi verde
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
17 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
4
"Ako znamo da ćemo večerati rumbača u salsi verde, još od ujutru maštamo o tom trenutku"

Potrebni sastojci

  • rumbač - 1 komad, oko 1 kg (očišćen od unutrašnjosti)
  • belo vino - 1 šolja
  • beli luk - 2 velika čena
  • luk - 2 struka, mladi
  • brašno - 1 supena kašika, s vrha
  • peršun - 10 strukova ili po ukusu
  • riblji bujon - 3 kutlače, topao
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Rumbača očišćenog od unutrašnjosti pripremamo celog, ispečenog na roštilju ili po želji vadimo samo filete i tako možemo lakše da napravimo u tiganju ili na ploči.

Kada delimo filete imamo mogućnost da koristimo kosti i rep za pravljenje raskošnog ribljeg bujona. U tu svrhu ih kuvamo 30 minuta sa malo soli i maslinovog ulja, kao i za obogaćivanje bujona dodajemo zeleni deo mladog luka, nekoliko strukova peršuna i drugo povrće po izboru - šargarepu, paškanat, zelenu papriku.

Beli deo luka i belog luka iseckamo i propržimo na delu maslinovog ulja - potrebno je da samo omeknu bez dobijanja boje.

Dodajemo brašno da se blago propržii sipamo dve kutlače bujona pomešanog sa vinom.

Mešamo dok se ne zgusti i stavljamo još bujona. Sos kuvamo otprilike 12 minuta ili do željene gustine. Ako ostane bujona, koristimo ga za pravljenje ukusne riblje čorbe ili drugih jela.

Peršun sitno iseckamo ili pasiramo zajedno sa ostatkom maslinovog ulja, ali da ne napravimo kašu.

Skidamo sos sa ringle i u njega sipamo zelenu smesu od peršuna. Posolimo i izmešamo.

Ovim je naša salsa verde gotova.

Ostaje da ispečemo ribu - na tiganju ili ploči, Rumbač postaje sjajan. Dobro se naulji da se kožica ne bi lepila, posoli se i peče se na jakoj vatri dok se ne dobije boja sa obe strane.

Poslužuje se zaliven ukusnom salsom verde i konzumira se topao sa čašom dobro ohlađenog belog vina.

Rumbač u salsi verde je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: